Satsa på kvinnohälsan här i Västerbotten!

Den femte maj är det Barnmorskans dag. Vi firar en profession som är helt central för god kvinnohälsa i hela Region Västerbotten.

"Vi träffar den unga tonårsflickan som kan behöva råd och stöd under puberteten. Sedan möter vi den fertila kvinnan som önskar bli gravid och föda barn."

"Vi träffar den unga tonårsflickan som kan behöva råd och stöd under puberteten. Sedan möter vi den fertila kvinnan som önskar bli gravid och föda barn."

Foto: Christine Olsson/TT

Debatt2023-05-05 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi barnmorskor möter människor i alla åldrar och ger vård och omsorg till flickor och kvinnor genom hela livscykeln. Vi träffar den unga tonårsflickan som kan behöva råd och stöd under puberteten. Sedan möter vi den fertila kvinnan som önskar bli gravid och föda barn. Barnmorskans kompetens är bred – vi arbetar också med oönskade graviditeter, infertilitet och gynekologisk rådgivning och vård i livets alla skeden.

Men vi behöver en politisk satsning på kvinnohälsa! Regeringen och Sveriges Kommuner och regioner (SKR) har i år gemensamt kommit överens om att avsätta 1,6 miljarder kronor till insatser inom förlossningsvård och kvinnors hälsa. Det finns här ett tydligt uppdrag från regeringen och en skyldighet för varje enskild region att redovisa hur pengarna används. Barnmorskeförbundet i Region Västerbotten vill se en tydlig plan för hur våra lokalpolitiker väljer att använda detta tillskott. Barnmorskans arbete är av avgörande förbättra och utveckla kvinnors hälsa!  

Vår arbetsmiljö är pressad, vilket gör att alldeles för många tvingas arbeta deltid för att orka. Med fler kollegor och moderna arbetsvillkor vill fler jobba i denna fantastiska profession. Barnmorska är ett framtidsyrke!