Sara Lidmans ord ger oss styrka att gå vidare

Att bry sig är att ta ansvar. Sara Lidman visade detta med sitt engagemang i världen.

Att bry sig är att ta ansvar. Sara Lidman visade detta med sitt engagemang i världen, skriver den socialdemokratiske kyrkofullmäktigeledamoten Alf Lindén (S).

Att bry sig är att ta ansvar. Sara Lidman visade detta med sitt engagemang i världen, skriver den socialdemokratiske kyrkofullmäktigeledamoten Alf Lindén (S).

Foto: Claudio Bresciani/TT Nyhetsbyrån

Debatt2021-09-08 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Såvitt man bor i en by måste man bry sig.

Det citat hittade jag på en vägg i Lidmangården i Missenträsk, Sara Lidmans födelsegård.

För mig blev besöket i Missenträsk och utställningen ”Sara mitt i byn” sommarens stora begivenhet. Det är ett fantastiskt arbete som här lagts ner av bland andra Elinor Lindgren.

När man sätter sig, ser sig omkring sig och läser ”Såvitt man bor i en by måste man bry sig”, nås man ett lugn som gör att tankarna rör på sig. Att bry sig är att ta ansvar. Sara Lidman visade detta med sitt engagemang i världen.

För mig blir kopplingen till de som tar ansvar i bland annat politiken. Vi som vill få samhället att bli mer solidariskt, tryggare, starkare med sociala nätverk och med en miljö som det går att fortsätta att leva i. Sara Lidmans ord ger oss styrka att gå vidare.

Samhället går inte i vår takt. Man kan bli frustrerad över att takten är för låg.

Vem bestämmer egentligen? Kan något enskilt parti någonsin få allt?

Nej, vi närmar oss en valrörelse som inte kommer att ge någon hela mandatet för sin politik. Men ändå ska du läsa om partiernas politik och rösta på det tror på. Det blir en del av en helhet som du skapar genom din röst – man bry sig.

Vi som är engagerade i Svenska kyrkan, och är socialdemokrater, står på en kristen grund – men är samlade under Socialdemokraterna eftersom vår grundsyn bygger på solidaritet, jämlikhet med mera.

Under denna gemensamma syn är vi samlade. Det kommer också att prägla vårt arbete i kyrkan.

Sara Lidman säger: ”I en by måste man bry sig”.

I vår by, i Sverige, bor 0,125 procent av jordens befolkning.

Är vi viktiga?

Vi är viktiga.

Många från ”vår lilla by” har gjort stora insatser för utvecklingen. De är ett föredöme för andra i deras kamp. Vi bryr oss.

Vi ska vara stolta över vår ”by”, och vi kommer att vara med om att ställa om världen mot en framtid med mer solidaritet, trygghet, jämställdhet och en miljö där våra barn och deras barn kan leva.

Om vi alla följer rådet från Sara Lidman: ”Såvitt man bor i en by måste man bry sig”.