Samarbete över gränserna en strategiskt viktig fråga

Kommunerna som bildar batteribältet har mycket att vinna på samarbete. Det kräver bättre förbindelser.

Bra förbindelser är en strategiskt viktig fråga. Det bidrar bland annat till bättre förutsättningar för kompetensförsörjning, konstaterar Andreas Löwenhöök (M), oppositionsråd Skellefteå kommun.

Bra förbindelser är en strategiskt viktig fråga. Det bidrar bland annat till bättre förutsättningar för kompetensförsörjning, konstaterar Andreas Löwenhöök (M), oppositionsråd Skellefteå kommun.

Foto: Veronica Johansson/SvD/TT Nyhetsbyrån

Debatt2021-08-30 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Moderaterna vill att Skellefteå kommun ska arbeta för att stärka kommunikationerna med kommunerna i de fyra finska Österbottniska landskapen – Österbotten, Södra Österbotten, Mellersta Österbotten och Norra Österbotten – samt med Nordland fylke i Norge.

Bra förbindelser runt och över Bottenviken och Norra Kvarken samt till Nordnorge är en strategiskt viktig fråga. Det bidrar till bättre förutsättningar för kompetensförsörjning, forskning och utveckling samt den råvarutillförsel som behövs för den industri och batteritillverkning som växter fram i norra Sverige, Finland och Norge.

I Skellefteå byggs nu Northvolt Ett, Europas största batterifabrik, som väntas skapa 10 000 nya jobb i Skellefteå med omnejd. Detta bidrar till stora möjligheter, men också utmaningar. En sådan är kompetensförsörjningen.

Det pågår ett antal projekt som ska stärka kompetensförsörjningen i Skellefteå. Men det är inte tillräckligt. Det behövs större satsningar på utbildning och skola, vilket Moderaterna och Alliansen i flera år föreslagit. Det behövs också goda kommunikationer.

Nyligen presenterades planerna på att etablera en batterifabrik i Vasa. Tillsammans med liknande byggplaner i Mo i Rana talas det nu om ”batteribältet”: Mo i Rana – Skellefteå – Vasa.

I mitten ligger Skellefteå där det i närtid kommer att startas en så kallad centrumbildning på Campus; Arctic Center of Energy. Syftet är bland annat att utveckla former för storskalig kompetensomvandling för den nya industrin.

För att stärka möjligheterna för transnationella samarbeten kring kompetensförsörjning, forskning och utveckling samt person- och godstransporter vill Moderaterna att Skellefteå kommun ska arbeta för bättre kommunikationer till och inom batteribältet – både i närtid och långsiktigt.

Skellefteå Airport bör arbeta för flygtrafik, exempelvis mellan Mo i Rana – Skellefteå – Vasa. Kommunen bör utreda möjligheterna för färjeförbindelser, till exempel triangeltrafik Vasa – Skellefteå – Umeå.

Kommunen bör också uppvakta staten om förbättringar av vägnätet mellan Mo i Rana och Skellefteå.

Visst är det kittlande att föreställa sig familjer där föräldrarna bor och jobbar vid batterifabriken i Skellefteå, barnen studerar energiteknik vid Vasa Universitet och till helgen åker de tillsammans till Mo i Rana för att ”gå på tur”.

Kommunerna som bildar batteribältet har mycket att vinna på samarbete. Det kräver bättre förbindelser. Därför vill vi att Skellefteå ska ta ledartröjan och verka för bättre kommunikationer till och inom batteribältet.