Sverige står sig väl vid en internationell jämförelse när det gäller arbetsmiljö och säkerhet inom bygg- och anläggningsbranschen.
Antalet olyckor har halverats sedan 1990-talet. De senaste åren har vi arbetat intensivt för att skapa en ännu säkrare byggbransch.
Den psykiska arbetsmiljön är lika viktig som den fysiska. I en arbetsgivares arbetsmiljöansvar ingår att uppmärksamma, synliggöra och arbeta systematiskt med alla typer av arbetsmiljörisker för att förebygga att någon blir skadad eller sjuk.
Ohälsosam arbetsbelastning ökar risken för utmattning och psykisk ohälsa och den kan också få effekter på den fysiska arbetsmiljön genom sämre minne, bristande uppmärksamhet och felbeslut.
När de som leder verksamheten har för hög arbetsbelastning kan det också leda till brister i arbetsmiljön för andra.
Antalet sjukskrivningar, på grund av psykiska och sociala arbetsmiljöfaktorer, har generellt sett ökat de senaste åren.
Ökningen inom bygg- och anläggningsbranschen är glädjande nog inte densamma, men syns ändå i statistiken. I vår senaste rapport ”Kartläggning av psykisk ohälsa bland yrkesarbetare” finns signaler om psykisk ohälsa.
Rapporten visar tre konkreta förbättringsområden för branschen att fokusera på framöver:
- Upplevelse av stress och bristande återhämtning.
- Oro rörande den fysiska arbetsmiljön på arbetsplatserna.
- Arbetsklimat, ledarskap, konflikter och avsaknad av bekräftelse och uppskattning från den närmaste chefen.
Genom samarbete och respekt för våra olika roller kan arbetsgivare och fackförbund motverka att psykosociala arbetsmiljöproblem uppstår i vår bransch. Därför behöver vi öka vår samarbete för att komma till rätta med den psykiska ohälsan i branschen.
Vi vill att alla i byggbranschen ska ha ett hållbart arbetsliv.