Såklart, det är regeringens fel att Northvolt kraschar

Att ett bolag, Northvolt, som lyckats elda upp 230 miljarder kronor, av skattepengar från Sverige, Tyskland och Kanada, samt privata investerare och flertalet svenska pensionsfonder, helt plötsligt ska vara nuvarande regeringens ansvar. Någon måtta får det ändå vara på ”någon-annan-ismen.”

”Jag ser ändå positivt på att Northvolt går vidare med en chapter 11-ansökan. Det kan ge bolaget den omstart det så väl behöver, och skapa förutsättningar för att anpassa verksamheten efter de rådande villkoren.”

”Jag ser ändå positivt på att Northvolt går vidare med en chapter 11-ansökan. Det kan ge bolaget den omstart det så väl behöver, och skapa förutsättningar för att anpassa verksamheten efter de rådande villkoren.”

Foto: Wilhelm Sandelin Anton

Debatt2024-12-04 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Trots ovan har bolaget fortsatt jaga kapital utan att ha bevisat att deras idé faktiskt fungerar. Då skriker oppositionen på att regeringen ska fixa det – trots att det inte finns någon konkret plan för produktionen.

Då spelar det ingen roll att de själva satt i regeringsställning i fem av de senaste sju åren. Men det är klart, den lilla detaljen kanske inte är värd att nämna. Låt oss i stället rikta all vår frustration mot nuvarande regeringens oförmåga att åstadkomma mirakel.

För varför rikta blicken mot byråkratin i Bryssel som faktiskt bromsar omställningen med sina senfärdiga beslut och komplicerade regelverk? Eller för den delen på EU-länder som helt fräckt snedvrider konkurrensen genom att erbjuda statsstöd som bryter mot alla tänkbara regler. Nej, det är ju mycket lättare att lägga skulden på vår nuvarande regering, som ju naturligtvis har oändliga resurser och magiska krafter att lösa alla globala problem.

Och så har vi Kina – en stormakt som insåg värdet av grön teknologi långt innan oss. Sedan millennieskiftet har de skapat en enorm grön industri med solpaneler, batterier och elbilar, allt möjligt tack vare statliga subventioner och aktiv industripolitik. Och där står vi, utan att förstå varför vi inte kan vara i kapp med denna jätte.

När vi ändå är i gång och pekar finger, låt oss inte glömma USA, som nu ska spendera 369 miljarder dollar, eller 3 800 miljarder kronor på att subventionera gröna företag. Hur ska vi någonsin kunna konkurrera med sådana astronomiska summor?

Jag ser ändå positivt på att Northvolt går vidare med en chapter 11-ansökan. Det kan ge bolaget den omstart det så väl behöver, och skapa förutsättningar för att anpassa verksamheten efter de rådande villkoren. Genom att fokusera på att få i gång produktionen på nytt och på rätt sätt.

Lägg fokus på de verkliga problemen – som den snedvridna globala konkurrensen, ineffektiva EU regler och företagsstrategier som inte går ihop – men det kanske skulle vara alldeles för jobbigt.

Personligen är jag inte imponerad över den överbyråkratiska EU-kolossen, som av någon anledning alltid fastnar i segdragna strategier när fokus borde vara att hantera taktiska frågor och genomföra förändringar som gagnar medlemsländernas konkurrenskraft.

Nu har Northvolt givits en ny chans. Viktigt att de lyckas, både för Skellefteå och för Sveriges rykte som en ledare i den gröna klimatomställningen.

Peter Karlsten (M), företagare, ledamot i kommunstyrelsen