Säkerställ rätten till en fri och obunden kultur

I går var det val i Sverige och vi i Riksteatern Västerbotten oroar oss för att kulturen fått ta sådan liten plats i debatten inför valet.

– "Kulturen utmanar oss, får oss att ifrågasätta normer och skifta perspektiv", skriver Anna-Carin Nilsson Björk, ordförande och 
Åsa Lindström, ledamot Riksteatern Västerbotten.

– "Kulturen utmanar oss, får oss att ifrågasätta normer och skifta perspektiv", skriver Anna-Carin Nilsson Björk, ordförande och Åsa Lindström, ledamot Riksteatern Västerbotten.

Foto: press

Debatt2022-09-12 07:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi vet att det finns politiska krafter som vill reducera kulturlivet och vi vill uppmana alla demokratiska krafter att värna den fria och obundna kulturen. 

Visst är det så att mat för dagen och tak över huvudet är en nödvändighet för människors omedelbara trygghet, men för att vi ska känna mening och delaktighet behöver vi också intellektuell och själslig stimulans. Kulturen skapar just sådana processer. 

Behöver vi känna oss oroliga för kulturen?
Coronapandemin har på många sätt visat hur skört vårt kulturliv är.

Många kulturverksamma stod över en natt utan inkomst. Detta har lett till en dränering av erfarenhet i kulturbranschen och av konstnärliga uttryck. 

Parallellt har vårt demokratiska samtal kraftigt begränsats när givna mötesplatser så som teater, biografer och museer varit stängda.

Pandemin satte också fingret på hur otroligt viktig kulturen är. För människan och samhället är kulturen nödvändig. Med ett oberoende kulturliv följer värden som inte kan överskattas. 

De olika konstarternas uttryck speglar människans liv och känsloliv. 

Litteraturen ger människans inre liv en språklig dräkt, och när orden inte räcker till tar musiken, bilden, konsten eller den sceniska gestaltningen vid. 

Kulturen utmanar oss, får oss att ifrågasätta normer och skifta perspektiv. 

Möjligheten till kulturell bildning och kulturell delaktighet är därför en fråga om välfärd och demokrati. 

Riksteatern i Västerbotten vill i dessa valtider belysa kulturens roll som en viktig kugge i vårt samhällsbygge och vi vill uppmana alla demokratiska krafter att arbeta för att säkerställa rätten till fri och oberoende kultur.

Riksteatern Västerbottens styrelse genom

Anna-Carin Nilsson Björk, ordförande 

Åsa Lindström, ledamot