Så kortar vi väntetiderna för pass i Västerbotten

Kötiden för ett pass i Västerbotten är 5-6 månader.
Kötiden för ett pass i Västerbotten är 5-6 månader.

Påskresan inställd? Sommarplanerna hotade? Polisen har länge varnat för att köerna för att förnya pass skulle kunna bli långa efter pandemin – ändå har tillräckliga åtgärder för att möta detta uteblivit.

Debatt 19 april 2022 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Familjer tvingas nu resa tvärs över landet för att kunna förnya sina pass. ”Passturism” har blivit ett uttryck. Nu krävs åtgärder för att effektivisera passhanteringen på både kort och lång sikt.

Sommaren och semestrarna står snart för dörren. Även om vi alla vet att sommaren i Västerbotten är fantastisk så är det många som planerar en efterlängtad utlandsresa. Särskilt efter att restriktionerna med anledning av pandemin nu lättats. 

Den som ska resa kan behöva förnya sitt pass. I flera län kan man få vänta långt in på hösten, eller fram tills nästa år, för en tid. Kötiden i Västerbotten är nu hela fem till sex månader. Nu krävs åtgärder på både kort och lång sikt för att effektivisera passhanteringen.

Regeringen måste omedelbart ta fram en handlingsplan för att väsentligt korta väntetiderna för att få ut ett nytt pass. 

Här och nu handlar det bland annat om att ge Polismyndigheten ett tydligt uppdrag att utöka öppettiderna – till exempel på kvällar och helger. 

Vidare måste regeringen se till att alla möjligheter att sälja passtider vidare i en parallell andrahandsmarknad stoppas. Det är bra att polisen har uppdaterat sina system så att det nu krävs för- och efternamn samt en kontrollmekanism mot robotar. Men mer kommer att krävas.

Fokus för polisen måste vara att förebygga, ingripa mot och utreda brott. Detta är särskilt viktigt i ett läge där dödsskjutningarna är fler än någonsin tidigare. 

Moderaterna har sedan innan förra valet föreslagit en renodling av polisens uppgifter – att bland annat passhanteringen ska flyttas till en annan myndighet. 

Den nuvarande situationen har lett till att polisen tvingas prioritera ner mindre brottslighet för passhanteringens skull. Det är inte rimligt att brottsbekämpning riskerar att bli lidande när polisen gör allt de kan för att lösa passkrisen.

Ytterst faller ansvaret för passkrisen på regeringen. Att man inte ”såg det komma” duger inte som förklaring när Polismyndigheten varnat för detta scenario i ett års tid. 

Sverige är inget U-land – att kunna förnya sitt pass utan att behöva vänta i ett halvår borde vara en självklarhet. 

En moderatledd regering kommer efter valet att prioritera en renodling av polisens uppdrag så att både brottsbekämpning och passhantering kan ske så effektivt som möjligt.

Johan Forssell, rättspolitisk talesperson (M)

Edward Riedl, riksdagsledamot (M)


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa