Så kan vi rädda fler liv i coronakrisen

Pandemin slår hårdast mot redan sårbara människor som lever ur hand i mun.
Pandemin slår hårdast mot redan sårbara människor som lever ur hand i mun.

FN varnar för att vi riskerar den mest allvarliga matkrisen i världen på 50 år. Alla länder drabbas.

Debatt 12 oktober 2020 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fler riskerar att dö av hunger än av coronaviruset.

Nu måste alla hjälpas åt över gränserna.

Och bidra till att bygga grunden till en bättre värld.

Spridningen av covid-19 är allt mer under kontroll i Sverige. Men i delar av Afrika och Latinamerika sprids viruset med alarmerande fart. Utegångsförbud och reserestriktioner drabbar människor svårt.

FN varnar för att vi riskerar den mest allvarliga matkrisen i världen på 50 år. Alla länder drabbas. Men pandemin slår hårdast mot redan sårbara människor som har låg motståndskraft mot kriser.

Redan innan coronakrisen förde de en ojämn kamp mot klimatförändringarnas effekter och bristande jämställdhet. Det vi ser nu är symptom på underliggande problem som förvärrats och bryskt aktualiserats av coronakrisen.

Alla måste kunna äta sig mätta. Mat är en mänsklig rättighet och avgörande för hela länders ekonomier.

I många länder måste livsmedelsproduktionen stärkas för att bekämpa hungern och skapa samhällen som bättre klarar kriser. Småskaliga bönder behöver kunna producera mer mat, kvinnor måste få rätt att äga och odla på lika villkor och jordbruken behöver bli bättre anpassade att stå emot torka, översvämningar och andra effekter av klimatförändringarna.

Svenska företag kan spela en viktig roll. Vi som står bakom We Effect, organisationer och företag med rötterna i den svenska kooperationen startar nu uppropet #StarkareTillsammans. Det är vårt sätt att bidra till en bättre och starkare värld bortom krisen.

Vi vet att kooperativa företag har varit avgörande för Sveriges utveckling till ett välfärdsland. Vi uppmanar nu våra anställda, kunder och medlemmar att stötta människor i fattiga länder att göra samma resa. Vi hoppas också att detta inspirerar andra krafter i Sverige att göra mer för de som drabbas värst i coronakrisen.

Vi lever i en tid när internationell samverkan och globalt ansvar är viktigare än någonsin.

Krisen kräver att vi jobbar tillsammans över gränserna. Inte bara för att ta igen det som gått förlorat till följd av pandemin, utan för att bygga ett bättre och mer hållbart samhälle än det som fanns innan.

Ämnen du kan följa