Så kan vi få en tryggare julhandel för alla

För att garantera en säker arbetsmiljö, trygg shopping och minskad smittspridning kräver Handels att butiksägare tar sitt ansvar.

Uppmaningar om att hålla avstånd i butikerna räcker inte.

Uppmaningar om att hålla avstånd i butikerna räcker inte.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2020-12-07 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu är julhandeln igång.

Den mest intensiva handelsperioden.

Uppmaningar om att hålla avstånd i butikerna och sätta upp plexiglas framför kassorna är viktiga delar i att motverka smittspridningen. Men det räcker inte. Det trängs i alltför många butiker och på postutlämningsställen.

För att garantera en säker arbetsmiljö för dem som jobbar, trygg shopping för kunderna och minskad smittspridning kräver Handels att butiksägare och arbetsgivare tar sitt ansvar för att minska trängseln.

Julhandeln och mellandagsrean innebär utmaningar för arbetsgivare och anställda i form av högt arbetstempo och arbetsmiljörisker. I år är utmaningarna extra stora. Såväl arbetstagare som kunder måste skyddas från smitta.

Den senaste tiden har antalet samtal till Handels ökat dramatiskt. Det handlar framför allt om oroliga medlemmar som upplever att deras arbetsgivare inte åtgärdar trängseln.

Redan i början av coronapandemin tog vi i Handels, tillsammans med arbetsgivarorganisationen Svensk Handel, fram flera åtgärder som butiksägare kan vidta för att minska trängseln.

Problemet är att dessa i många fall inte följs.

Därför vill vi skicka en skarp och tydlig uppmaning till arbetsgivare i handeln att vidta följande åtgärder:

- Genomför lokala riskbedömningar. Inkludera de anställda i planeringen av åtgärder. De anställda har störst kunskap om var det uppstår risksituationer och kan tillsammans med arbetsgivaren hitta lösningar som fungerar.

- Inför ett max-tak för hur många personer som samtidigt får vistas i butiken eller på paketutlämningen. Det bör göras med hänsyn till butikslo­kalens storlek, möblemang, gångar och andra faktorer som kan innebära risk för trängsel.

- Inför obligatoriska trängselvakter i och utanför butikerna. Dessa ska se till att det inte vistas för många personer i butiken samtidigt, att trängsel inte uppstår och att köbildningen är organiserad.

Det är butiksägaren som har det yttersta ansvaret för både arbetsmiljön, anställda och kundernas säkerhet. Om ni inte redan tagit detta ansvar är det läge att göra det nu.

Vi i Handels kommer att intensifiera arbetet och se till att våra medlemmar och anställda i branschen är trygga på jobbet.

Låt oss göra denna jul så säker vi bara kan genom att alltid sätta de anställdas och kundernas säkerhet först.

Så minskar vi smittspridningen.