Så kan du skydda dig mot oseriösa hantverkare

Många anlitar hantverkare på sommaren, men för den oinvigde är det svårt att skilja de seriösa företagen från de oseriösa. Med några enkla kontroller kan du minska risken att drömbygget förvandlas till en mardröm.

”Men drömmen kan snabbt bli en mardröm om firman som anlitas inte kontrolleras tillräckligt.”

”Men drömmen kan snabbt bli en mardröm om firman som anlitas inte kontrolleras tillräckligt.”

Foto: Anders Wiklund/TT

Debatt2023-07-14 05:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sommaren är en tid för vila och lata dagar på stranden. Men för många är det också en möjlighet att äntligen ta tag i det där byggprojektet. Kanske borde altanen byggas ut eller huset målas om. För många bostadsrättsföreningar är det också en tid för renoveringar.

Men drömmen kan snabbt bli en mardröm om firman som anlitas inte kontrolleras tillräckligt.

I dessa tider är det lockande att bara titta på lägsta pris. Men det är ett misstag som kan bli kostsamt. För tyvärr plågas byggbranschen av oseriösa och även rent kriminella företag. Något som också kan drabba dig som kund.

Och det är inga småskojare vi har att göra med. Fusket i byggbranschen har förgreningar långt in i den organiserade brottsligheten och vi tror inte att någon vill göra affärer med den typen av människor, hur lockande priset på offerten än ser ut.

Nu får vi dessutom rapporter om att kriminella aktörer siktat in sig på privatpersoner och bostadsrättsföreningar här i Västerbottens-län.

Ska du upphandla en byggtjänst måste du säkerställa att det arbetet utförs enligt de regler som finns. Att hantverkarna har rätt behörighet, auktorisering och försäkringar samt att företaget har en ansvarsförsäkring för entreprenadverksamhet.

Ett enkelt sätt är att gå in på byggnads.se/kollektivavtalskollen och kolla upp om företaget har kollektivavtal. Har företaget tecknat ett kollektivavtal vet du att försäkringar och F-skatt finns på plats. Anlitar man ett företag som tecknat och följer kollektivavtal kan man dessutom vara säker på att de anställda har rätt till bra arbetsvillkor.

Om företaget du anlitar däremot inte har försäkringar eller behörighet är det du som beställare som blir ansvarig. Då är det du som ansvarar för alla kostnader som uppstår vid fel och skador, på både fastighet och anställda. Har felen dessutom uppstått på grund av obehörigt arbete eller på ett icke fackmannamässigt sätt är det inte säkert att ditt försäkringsbolag täcker kostnaderna.

Saknar företaget F-skattsedel är det du som får betala arbetsgivaravgifter, moms och skatt för allt arbete. Utöver priset du fått från företaget. Om du anlitar en utländsk entreprenör kan dessutom frågor om arbetstillstånd, uppehållstillstånd och socialförsäkringstillhörighet uppkomma. Som du får stå till svars för.

Kort sagt slipper du mycket huvudvärk om du anlitar ett seriöst bolag med kollektivavtal och bra villkor för sina anställda.

Låt inte dina pengar hamna i fickorna på kriminella företag. Se till att du anlitar yrkesskickliga hantverkare som arbetar under schysta villkor och betalar skatt i Sverige. Då får du ett professionellt utfört arbete och du som beställare kan sova bättre på nätterna.

Lycka till i sommar!