Så kan det ekologiska jordbruket i Västerbotten växa

I ekologiska jordbruk arbetar man extra mycket för att djuren ska ha det bra, för att gynna biologisk mångfald och minska klimatpåverkan. Dessutom bidrar ekologiska jordbruk till hållbar livsmedelsproduktion och stärkt livsmedelsberedskap. Genom att välja ekologiskt kan konsumenter och offentliga upphandlare i Västerbotten bidra till detta, skriver Emma Rung, vd på KRAV.

Emma Rung är vd på Krav.

Emma Rung är vd på Krav.

Foto: Krav

Debatt2024-08-05 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi lever i en tid av kriser. Klimatförändringarnas konsekvenser blir allt tydligare, den biologiska mångfalden minskar dramatiskt och spridningen av bekämpningsmedel i naturen fortsätter. Dessutom måste vi hantera både lågkonjunktur och ett osäkert säkerhetsläge.

Samtidigt vet vi vad som behöver göras. En avgörande pusselbit är en mer hållbar livsmedelsproduktion, och där spelar de ekologiska bönderna i Västerbotten en helt avgörande roll.

Sveriges nationella mål är att andelen ekologisk jordbruksmark år 2030 ska vara 30 procent. För Västerbotten var den siffran förra året 11 procent, varav KRAV-certifierade bönder stod för 70 procent.

Förutom att ekologiska jordbruk minskar klimatpåverkan och gynnar biologisk mångfald, bidrar de på flera sätt till ökad livsmedelsberedskap. De producerar ofta många typer av produkter av grödor, kött och mejerivaror, vilket breddar det hållbara utbudet på lokala marknader. De kräver ingen import av naturfrämmande bekämpningsmedel och konstgödsel, utan använder i stället mekanisk ogräsbekämpning och stallgödsel från cirkulära och lokala system. Detta ökar både sysselsättningen och aktiviteten i svensk ekonomi och kan vara helt avgörande vid kris eller krig.

Ekologisk djurhållning är också viktig för en hållbar livsmedelsförsörjning. I Västerbotten var 11 procent av alla kor och får ekologiskt hållna 2023, varav KRAV-bönder stod för 72 procent.

Med fler betande djur skulle det bli ännu fler öppna landskap med fler växter, bin, insekter och fåglar, vilket är avgörande för stabiliteten i våra ekosystem och gör oss bättre rustade att klara torka och skyfall i klimatförändringarnas spår.

De bönder som redan har ställt om till ekologiskt gör en stor insats för en mer hållbar livsmedelsförsörjning. Men fler behöver hjälpa till. Det finns exempelvis stora möjligheter för offentlig sektor i Västerbotten att stärka det ekologiska jordbruket genom att köpa in ekologiska livsmedel. Det ger dessutom mer svensk mat än när motsvarande konventionella produkter köps in.

Utmaningarna är stora, men lösningarna många. Och alla kan bidra genom att välja närproducerat, ekologiskt och KRAV-märkt. Så bygger vi ett tryggare och mer hållbart Sverige – tillsammans.

Emma Rung, vd på KRAV