Så hjälps vi åt att undvika skogsbränder

Sommaren 2018 gick till historien som en av de varmaste och torraste någonsin. Värmen ledde till svårsläckta skogsbränder.

På sikt behöver vi som äger och brukar Sveriges skogar sköta den så att brandrisken minskar, skriver bland andra Birgitta Löthman, regionchef Skogssällskapet i Västerbotten.

På sikt behöver vi som äger och brukar Sveriges skogar sköta den så att brandrisken minskar, skriver bland andra Birgitta Löthman, regionchef Skogssällskapet i Västerbotten.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT Nyhetsbyrån

Debatt2021-07-02 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu är sommaren här.

Blir den lika varm och torr som för tre år sedan är risken för skogsbränder stor.

Men både allmänhet och skogsägare kan bidra till att minska risken.

Sommaren 2018 gick till historien som en av de varmaste och torraste någonsin. Värmen ledde till svårsläckta skogsbränder på många håll i landet.

Hur det blir i år vet vi inte. Men det är viktigt att skogsägare, skogsentreprenörer och allmänhet är förberedda.

Våra uppmaningar till alla privata och offentliga skogsägare är:

- Se över dina skogsvägar

Röj bort sly så att skogsbilvägarna hålls öppna och skapar naturliga brandgator i landskapet. Även mossa i mitten av vägen bör tas bort.

- Röj bort sly nära bostäder

Skydda byggnader genom att hålla växtligheten på avstånd från husväggarna.

- Skapa nätverk med grannar, andra skogsägare och med föreningslivet, som orienterare, ridklubbar eller andra som är aktiva i området

Tillsammans kan man hjälpas åt att hålla koll och om olyckan är framme snabbt larma om skogsbrand.

Sedan den stora branden i Västmanland 2014 har skogsbruket jobbat hårt med utbildning av de entreprenörer som jobbar i skogen. Till exempel är gnistbildning från skogsmaskiner en potentiell fara när marken är torr. Därför är tydliga rutiner viktiga.

På sikt behöver vi som äger och brukar Sveriges skogar sköta den så att brandrisken minskar, till exempel genom att öka lövinblandningen. Den högre luftfuktigheten i en lövskog dämpar och saktar ner en brand.

Slutligen har även du som rör dig i naturen, och njuter av vår unika allemansrätt, ett stort ansvar att agera ansvarsfullt. Våra tips är:

- Håll dig uppdaterad via länsstyrelsens och kommunens hemsidor om vad som gäller kring eldning i din kommun innan du packar väskan med grillkorv och går ut i skogen.

- Släng aldrig fimpar, släck dem noggrant och ta med dem tillbaka i en burk eller liknande.

- Lämna inget glas i skogen, det kan fungera som förstoringsglas för solens strålar och orsaka brand.

- Larma omedelbart om olyckan skulle vara framme.

Tillsammans kan vi hjälpas åt att minska risken för skogsbränder.