Så får vi ett slut på mäns våld mot kvinnor

Var tredje vecka år efter år dödas en kvinna i Sverige av sin man. Stanna upp här en stund.

Att stoppa mäns våld mot kvinnor är avgörande för ett starkt och tryggt samhälle för alla, skriver bland andra Annika Strandhäll (S), jämställdhetspolitisk talesperson.

Att stoppa mäns våld mot kvinnor är avgörande för ett starkt och tryggt samhälle för alla, skriver bland andra Annika Strandhäll (S), jämställdhetspolitisk talesperson.

Foto: Johan Nilsson/TT

Debatt2021-03-23 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bakom begreppet ”mäns våld mot kvinnor” döljer sig grov brottslighet: psykisk och fysisk misshandel, våldtäkt, mordförsök, till och med mord.

Var tredje vecka dödas en kvinna i Sverige av sin man.

Stanna upp här en stund. Var tredje vecka, år efter år dödas en kvinna i Sverige av sin man.

Det har gått mer än ett år sedan det första bekräftade fallet av covid-19 i Sverige.

Enskilda individer har påverkats kraftigt av den sociala isolering och den ensamhet som pandemin skapat.

För redan utsatta grupper, främst barn och kvinnor, har pandemin inneburit ökade risker att utsättas för våld och försämrade möjligheter att ta del av samhällets stödinsatser.

Preliminär statistik från Brottsförebyggande rådet visar skrämmande siffror från 2020. I de norra regionerna har anmälda våldtäkter mot flickor 15–17 år ökat med 15 procent. Våldtäkt mot kvinnor av närstående med åtta.

Vi kan konstatera att i båda fallen har ökningen i de norra regionerna varit högre än i landet generellt.

Med socialdemokratisk politik ökar chanserna att fler vill anmäla.

Vi vet att omgivningens reaktioner och agerande är avgörande för den som utsatts. Vi har därför sett till att kunskap om mäns våld mot kvinnor är en obligatorisk del på flera högskoleutbildningar, för att yrkesverksamma inom bland annat socialtjänst, vård och psykiatri bättre ska kunna upptäcka våld och ge ett bra bemötande.

Vi har också sett till att sexualbrottsutsatta får stöd av ett målsägandebiträde tidigare i rättsprocessen. Utbyggnaden av polisen har kommit ungefär halvvägs, på väg mot 10 000 fler anställda. Det här kommer att märkas i folks vardag.

Vi fortsätter också, steg för steg, att skärpa kvinnofrids- och sexualbrottslagstiftningen.

Vi har tillfört rekordstora belopp till kommuner och regioner för att kvalitetssäkra arbetet mot mäns våld mot kvinnor. Inom Region Västerbotten har vi tryggat ASTA – en mottagning för sexuellt våldsutsatta.

Regeringen och regionen samverkar också för ett Centrum mot våld där vi erbjuder rådgivning, behandlingsinsatser och stöd till barn till våldsutsatta.

Mycket görs. Men vi är ännu inte nöjda. Nu vill vi i regionen ta nästa steg. Bland annat vill vi utveckla arbetet med att ställa frågor om våld. När vi ställer rutinmässiga frågor om våld upptäcks fler drabbade och vi kan på så sätt hjälpa fler.

Det gäller tusentals barns och kvinnors trygghet i vardagen. Att stoppa mäns våld mot kvinnor är avgörande för ett starkt och tryggt samhälle för alla.