Så enkelt kollar du om hantverkarna är seriösa

Många anlitar hantverkare på sommaren, men byggbranschen kan vara en djungel och det och för den oinvigde är det svårt att skilja de oseriösa företagen från de seriösa. Undvik att hamna i klorna på lurendrejare, nu är det enklare än någonsin att kolla om företaget har kollektivavtal.

"Och det är inga småskojare vi har att göra med. Fusket i byggbranschen har förgreningar långt in i den organiserade brottsligheten", menar Thomas Rolén, ordförande Byggnads region Västerbotten och Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

"Och det är inga småskojare vi har att göra med. Fusket i byggbranschen har förgreningar långt in i den organiserade brottsligheten", menar Thomas Rolén, ordförande Byggnads region Västerbotten och Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Debatt2022-07-13 07:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sommaren är en tid för vila och lata dagar på stranden. Men för många är det också en möjlighet att äntligen ta tag i det där byggprojektet. Kanske borde altanen byggas ut, huset målas om eller kanske till och med anlägga en pool?

Intresset för fritidshus håller i sig, inte minst här i Västerbotten. Det medför ett ökat behov att få tag på hantverkare. Tyvärr plågas vår bransch av oseriösa arbetsgivare, låglönekonkurrens och faktiskt ren kriminalitet. Något som också kan drabba dig som kund.

När tidningen Byggnadsarbetaren granskade de populära offerttjänsterna blev resultatet nedslående. Sju av nio byggföretag betalade olagligt lite skatt, eller ingen skatt alls, för sina anställda. Flera personer ljög om att deras företag hade kollektivavtal.

Och det är inga småskojare vi har att göra med. Fusket i byggbranschen har förgreningar långt in i den organiserade brottsligheten. 

Byggnads ombudsmän och förtroendevalda kommer fortsätta att med alla tillgängliga medel bekämpa oseriösa företag och låglönekonkurrens. Varje dag – år ut och år in. Men sund konkurrens är ett gemensamt ansvar och du som beställare måste också ta ditt.

Kontrollera de företag du anlitar, även om det sker genom en offerttjänst som påstår sig granska sina anslutna bolag. På Byggnads.se/kollektivavtalskollen kan du exempelvis snabbt kolla upp om ett bolag har kollektivavtal eller inte för de områden Byggnads är avtalsbärare.

Anlitar man ett företag som tecknat och följer kollektivavtal kan man vara säker på att de anställda har rätt till bra villkor och rätt utbildningar. 

Naturligtvis bör du även säkerställa att företaget är godkänt för F-skatt samt registrerat för moms, har de nödvändiga behörigheterna för arbetet som ska utföras med mera. Men ett tecknat kollektivavtal är en bra start.

Låt inte dina pengar hamna i fickorna på kriminella. Se till att du anlitar yrkesskickliga hantverkare som arbetar under bra villkor och betalar skatt i Sverige. Då får du ett professionellt utfört arbete och dina hantverkare skälig lön och schysta villkor.

Thomas Rolén, ordförande Byggnads region Västerbotten

Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads