Så bra att de flesta är nöjda med sitt leende

Utan en operation är det stor risk att barn med läpp-käk-gomspalt dör av undernäring eftersom de inte kan amma.

Debatt 26 augusti 2021 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nästan åtta av tio västerbottningar är nöjda med sitt leende.

Det visar en Sifoundersökning som den medicinska hjälporganisationen Operation Smile har låtit göra.

Nästan åtta av tio västerbottningar, 76 procent, uppger att de är nöjda med sitt leende. Motsvarande andel för svenskarna generellt är 79 procent.

Kvinnor är den grupp som är mest nöjd med sitt leende: Bland kvinnor över 65 år är nästan nio av tio, 86 procent, nöjda med sitt leende. För män är det åldersgruppen 30–49 år som är mest nöjd med sitt leende, 78 procent har svarat att de är nöjda.

Operation Smile erbjuder kostnadsfria operationer till barn som föds med allvarliga ansiktsmissbildningar. Utan en operation är det stor risk att barn med läpp-käk-gomspalt dör av undernäring eftersom de inte kan suga – och därmed inte amma.

Om de överlever tvingas de ofta leva ett liv i utsatthet på grund av sitt utseende. Alltför många barn behandlas som mindre värda och trakasserier gör att de ofta stannar hemma från skolan.

Sedan Operation Smile grundades 1982 har vi utfört mer än 300 000 operationer.

Vi vet vad en operation betyder. Ett nytt leende gör att barnen blir bemötta på ett helt annat sätt och de får möjlighet att leva ett liv som alla andra. En operation som ofta inte tar mer än en timme kan förändra ett helt liv.

Ett leende har många, både stora och små, positiva effekter. Precis som andra känslor smittar även glädje.

Forskning från Uppsala universitet visar att när vi ler mot någon är det större chans att den personen ler tillbaka mot oss. Om du känner dig glad – visa det eftersom det sprider sig och skapar en känsla av samhörighet.

Din glädje muntrar helt enkelt upp människorna i din närhet.

Ditt leende kan dessutom göra dig själv gladare. Studier visar nämligen att man kan bli på bättre humör av att le, men också att effekten försvinner om man tvingas le. Ta därför chansen att le och skratta när du får lust till det.

Sedan coronapandemin tog världen i sitt grepp har många haft färre anledningar att le. Därför är det hoppingivande att så många är nöjda med sitt leende.

Vi på Operation Smile tycker att alla leenden är vackra och vi vill uppmuntra alla att visa upp sina leenden ännu mer framöver. Leenden gör skillnad.

Ämnen du kan följa