(S) misslyckande med Northvolt – en dyr läxa

De oroande nyheterna kring den till stor del skattefinansierade etableringen Northvolt duggar nu allt tätare. Flera farhågor som vi sverigedemokrater lyft tycks dessvärre komma att besannas.

”Det enorma kompetensbehov som man signalerat har även inneburit att regionen bildat en kompetensförsörjningsberedning. En beredning som knappt visat några egentliga resultat, men däremot också bidragit med kostnader.”

”Det enorma kompetensbehov som man signalerat har även inneburit att regionen bildat en kompetensförsörjningsberedning. En beredning som knappt visat några egentliga resultat, men däremot också bidragit med kostnader.”

Foto: Magnus Lejhall/TT

Debatt2024-09-30 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I kölvattnet av tekniska problem, skenande kostnader och kompetensbrist så har man nu aviserat ett stopp för tillverkningen av katoder på obestämd tid. Och man har sedan tidigare även uppmärksammats för att köpa in material från Kina.

Northvolt var länge – främst enligt egen utsago – Sveriges och Europas gröna alternativ till Kinas batteriproduktion för elfordon. Självklart har många av oss hoppats på att etableringen ska gå bra, trots stora risker och tecken på en oroande utveckling.

Den socialdemokratiska majoriteten i Skellefteå kommun har till exempel tävlat med alliansen kring allt mer ambitiöst tilltagna befolkningsmål. Endast Sverigedemokraterna har begärt att övriga partier sansar sig. Att man i stället bör utgå från realistiska prognoser och försöka se vilka reella behov kommunen faktiskt har framöver. I jakten på kompetens till batteriproduktionen valde Regionala Utvecklingsnämnden att driva projektet Relocate. Ett projekt som gick ut på att rekrytera personer från utanförskapsområden i Stockholm, Göteborg och Malmö. Något endast Sverigedemokraterna opponerade sig emot.

Summering av projektet visar att man – i bästa fall – lyckats rekrytera 38 personer till en kostnad på 70 miljoner kronor. Det vill säga, nästan två miljoner kronor per rekryt. Pengar som kunde använts till annat.

Det enorma kompetensbehov som man signalerat har även inneburit att regionen bildat en kompetensförsörjningsberedning. En beredning som knappt visat några egentliga resultat, men däremot också bidragit med kostnader.

Skellefteå kommuns offentligt finansierade satsningar för att möjliggöra Northvolt har även kommit att inkludera en hamn för den betydande summan om 1,4 miljarder kronor. En betydande summa, inte minst i kommunekonomiska sammanhang.

Socialdemokraterna behöver sansa sig. Det går inte att bara godhetsignalera och förbereda sig för att skylla ifrån sig när verkligheten kommer ikapp.

Vi sverigedemokrater ställer oss inte emot hållbara satsningar men det måste ske med förnuft och mot bakgrund av noggranna analyser. Och de måste vara hållbara på riktigt. Det är helt enkelt dags att sätta stopp för Socialdemokraternas dyra experiment.

Västerbottningarna förtjänar bättre ledarskap och politik som faktiskt sätter invånarnas bästa i första rummet och inte utarmar välfärden för medborgarna ytterligare.

Jessica Stegrud (SD), talesperson

Petter Nilsson (SD), gruppledare Region Västerbotten

Pontus Persson (SD), politisk sekreterare Region Västerbotten