(S) måste agera eller avgå för att rädda sjukvården

Socialdemokratiska företrädare påstår att den M-ledda regeringen svälter ut sjukvården, men detta stämmer inte. Regeringen har återkommande tillfört mer pengar till regionerna. Till och med mer än vad Socialdemokraterna själva planerade.

”Moderaterna och Alliansen har föreslagit sparåtgärder på runt 500 miljoner kronor genom minskad administration, höjda avgifter och en effektivare styrning, vilket skulle bidra till fler vårdplatser och en förstärkt primärvård.”

”Moderaterna och Alliansen har föreslagit sparåtgärder på runt 500 miljoner kronor genom minskad administration, höjda avgifter och en effektivare styrning, vilket skulle bidra till fler vårdplatser och en förstärkt primärvård.”

Foto: Lars Eriksson

Debatt2024-09-15 21:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Detta har prioriterats trots en återhållsam finanspolitik för att bekämpa inflationen, något regeringen har lyckats med. Nu när inflationen är under kontroll, minskar kostnaderna för regionerna och skatteintäkterna ökar, vilket ger Region Västerbotten ett bättre ekonomiskt utgångsläge. Regeringen har alltså skapat förutsättningar för en starkare ekonomi i regionerna. Sjukvården är ett regionalt ansvar, och Socialdemokraterna har styrt Region Västerbotten i nästan 50 år. Att skylla på andra är hyckleri.

Under de senaste tio åren har regionen tagit lån på 2 220 miljoner kronor och står nu inför ett underskott på över 3 miljarder kronor. Förra årets underskott uppgick till över 1 000 miljoner kronor, och nya lån på 400 miljoner kronor kommer att behövas för att kunna betala ut lönerna. Det strukturella underskottet har tredubblats och uppgår nu till minst 700 miljoner kronor. Samtidigt har antalet anställda ökat med över 20 procent, medan vårdplatserna har minskat med 30 procent och antalet läkarbesök med 20 procent. Detta beror på att den styrande politiska rödgröna majoriteten har prioriterat administration över patientnära arbete, vilket har lett till försämrad vård.

IVO har återkommande kritiserat vården vid NUS och varnar för att patienter riskerar att inte få sina behov tillgodosedda. Situationen har förvärrats, och universitetssjukvården är nu hårt pressad, vilket kan äventyra dess framtid i Norrland.

För att minska det strukturella underskottet och förbättra tillgängligheten krävs omfattande åtgärder. Det är dags att ompröva gamla sanningar och skydda kärnuppdraget inom vården. Moderaterna och Alliansen har föreslagit sparåtgärder på runt 500 miljoner kronor genom minskad administration, höjda avgifter och en effektivare styrning, vilket skulle bidra till fler vårdplatser och en förstärkt primärvård.

Som utvecklingen ser ut nu är risken överhängande att västerbottningarna och norrlänningarna får sämre vård och längre köer än resten av landet. Därför måste den politiska S-ledningen med Peter Olofsson (S) och Anna-Lena Danielsson (S) agera eller avgå.

 Andreas Löwenhöök (M), ledamot i regionfullmäktige

Elin Segerstedt Söderberg (M), ledamot i regionfullmäktige