S löfte om fler hyreslägenheter ska uppfyllas

Som socialdemokrater i Skellefteå skulle vi vilja utbringa ett fyrfaldigt hurra för mer än 500 nya Skebolägenheter som byggdes mellan våren 2022 fram till årsslutet 2023.

”Under årens lopp har påtryckningarna och önskemålen om nybyggda lägenheter från lokalsamhällen i ytterområden varit många.”

”Under årens lopp har påtryckningarna och önskemålen om nybyggda lägenheter från lokalsamhällen i ytterområden varit många.”

Foto: Yvonne Rönngren

Debatt2024-04-19 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tänk bara de jublande, glada känslorna hos de bostadssökande i Skebos kö som tillsammans med sina familjer kunde flytta in i nybyggda fina lägenheter. Allt detta har Skebo byggt under en tid när övriga bostadsbyggare i branschen har panikbromsat. Det är svårt att förstå att de stora byggaktörerna inte förstår den enormt snabba tillväxt som sker i Skellefteå. Istället sätter de sig på åskådarplats.

Under de första månaderna 2024 blir en hel del av Skebos nybyggnationer inflyttningsklara. 24 lägenheter i Byske, 19 i Burträsk och 40 i Bureå. Under årens lopp har påtryckningarna och önskemålen om nybyggda lägenheter från lokalsamhällen i ytterområden varit många. Därför är det extra roligt att vi socialdemokrater även på det här området kan uppfylla våra vallöften om ett ökat byggande. 

Samtidigt sker nu också uppstarten av byggnationer av cirka 140 lägenheter i Kåge och upphandling av cirka 400 lägenheter centralt (Getberget, Anderstorp, och Morö Backe). För Skebo så fortsätter dialogen angående ytterligare nybyggnationer hela tiden men avsaknaden av de övriga stora och små byggaktörerna är påtaglig. Den gröna omställningen, med stark tillväxt och en fantastisk samhällsutveckling har rekordfart i Skellefteå med omnejd. Det har Skellefteås styrande på olika nivåer insett, det jobbas hårt för att hela samhället ska hinna med. Men Skellefteå kan inte ensamt bära ansvaret för den gröna omställningen.

På EU-nivå kan vi se att man har förstått hur viktig den gröna, hållbara utvecklingen är för Sverige och Europa. Bland annat ser vi det genom bidrag och lån från Europeiska Investeringsbanken. Då är det anmärkningsvärt att polletten inte har ramlat ned hos den mörkblåa regering som tillsammans med Sverigedemokraterna idag styr Sverige. 

Som socialdemokrater i Skellefteå är vi stolta över det ansvar som den politiska majoriteten i Skellefteå kommun tar. Att Skellefteå visar vägen och kan vara en framtida modell för hela Europa när det kommer till omställning. Men vi är fortfarande inte nöjda, utvecklingen har bara börjat.