(S) ljuger om hur de röstar om A-traktorer

EU-parlamentet röstade den 28 februari för ett nytt körkortssystem som bland annat innebĂ€r att Ă„ldersgrĂ€nsen för att köra A-traktor (Ă€ven kallad epa-traktor) höjs frĂ„n 15 till 16 Ă„r. För de ungdomar som bor pĂ„ landsbygden Ă€r detta en katastrof. Epa-traktorn ger mĂ„nga ungdomar en stor frihet – friheten att kunna trĂ€ffa kompisar, att ta sig till trĂ€ningen eller till extrajobbet.

”Den höjda Ă„ldersgrĂ€nsen för epa-traktorer Ă€r Ă€nnu ett exempel pĂ„ hur klĂ„fingriga EU-byrĂ„krater och politiker Ă€gnar sig Ă„t att i detalj reglera EU-medborgarnas liv.”

”Den höjda Ă„ldersgrĂ€nsen för epa-traktorer Ă€r Ă€nnu ett exempel pĂ„ hur klĂ„fingriga EU-byrĂ„krater och politiker Ă€gnar sig Ă„t att i detalj reglera EU-medborgarnas liv.”

Foto: Oscar Stomberg

Debatt2024-03-10 04:30
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

En samhÀllstrend i övrigt Àr att ÄldersgrÀnser sÀnks. Miljöpartiet, som tillhör den partigrupp i EU-parlamentet som drivit frÄgan om höjd ÄldersgrÀns för A-traktorer, har till och med föresprÄkat att röstrÀttsÄldern skall sÀnkas till 16 Är, men man Àr tydligen inte beredd att lÄta en 15-Äring framföra ett fordon i 30 km/h. Det vore bra om Miljöpartiet kunde förstÄ att tunnelbanan inte gÄr hela vÀgen till Norrland.

Mycket uppseendevÀckande Àr ocksÄ hur Socialdemokraten Helene Fritzon röstade för förslaget i Europaparlamentet, men ÀndÄ samma dag gick ut pÄ X (tidigare Twitter) och gav sken av hon röstat mot förslaget, och fördömde det. Det Àr inte första gÄngen Socialdemokraterna röstar för ett förslag som Àr skadligt för Sverige, för att sedan lÄtsas som att de varit emot förslaget. Samma sak hÀnde nÀmligen nÀr Europaparlamentet röstade om tvÄngsisolering av hus. Att ljuga och inte ta ansvar för de förslag man röstat för Àr skadligt för förtroendet för demokratin i allmÀnhet, och oss politiker i synnerhet.

Än Ă€r hoppet inte ute och den slutliga uppgörelsen kommer att avgöras i förhandlingar med MinisterrĂ„det. Statsministern har lovat att regeringen kommer att arbeta hĂ„rt för att grĂ€nsen för att köra epa-traktor inte ska höjas frĂ„n 15 till 16 Ă„r. För att öka trafiksĂ€kerheten för vĂ„ra ungdomar, och alla andra som vistas i trafiken, har regeringen i stĂ€llet infört bland annat prövotid, bĂ€lteskrav och Ă„terkommande besiktning, precis som för vanliga personbilar. Det Ă€r vĂ€gen vi bör gĂ„ för att förhindra olyckor, inte genom höjd Ă„ldersgrĂ€ns och förbudsiver.

Den höjda ÄldersgrÀnsen för epa-traktorer Àr Ànnu ett exempel pÄ hur klÄfingriga EU-byrÄkrater och politiker Àgnar sig Ät att i detalj reglera EU-medborgarnas liv. FrÄgor som bÀst kan avgöras hemma i Sverige ska inte regleras av EU. Att stoppa dessa dumheter Àr en oerhört viktig uppgift för varje frihetligt sinnad politiker, sÄ att EU i stÀllet kan vara en kraft för ett frihetligt Europa.