S har misslyckats med skolan i Skellefteå

Socialdemokraterna erkänner att målet om en skola i toppklass inte kommer att nås. Ett politiskt praktmisslyckande.

Utvecklingen i Skellefteå har gått åt hel fel håll.

Utvecklingen i Skellefteå har gått åt hel fel håll.

Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Debatt2020-11-09 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Moderaterna vill, tillsammans med övriga partier inom den borgerliga alliansen, förbättra skolan i Skellefteå.

Därför lämnade vi 2013 in en motion med kravet att Skellefteå ska ha Sveriges bästa skola 2020. Det ledde till att kommunfullmäktige enades kring målet att Skellefteå kommun ska ha en skola i toppklass 2020.

Det var ett bra och viktigt beslut. Nu visar det sig tyvärr att kommunens styrande socialdemokrater, som är ansvariga för att genomföra beslutet, har missat målet fullständigt.

Ingenting är lika viktigt för en människas livschanser som att få en bra utbildning. Kunskap och bildning ger makt att forma sitt liv. Därför är målet om en skola i toppklass viktigt.

Utvecklingen i Skellefteå har dock gått åt hel fel håll:

- Det är färre gymnasieelever som avslutar sin utbildning med godkänt resultat inom fyra år. Det är färre gymnasieelever som tar sin examen eller sitt studiebevis inom fyra år.

- Elevernas genomsnittliga meritvärden i grundskolan (samlade betygsresultat) ligger långt under vad som kan förväntas av en kommun som Skellefteå när man tar hänsyn till faktorer som socioekonomiska förhållanden, föräldrars utbildningsnivå, andel nyinvandrade elever och kön.

- Elevernas genomsnittliga meritvärden i grundskolan ligger tydligt under rikets resultat och de kommuner som Skellefteå brukar jämföra sig med.

- Det är färre elever i årskurs 9 som uppnått kunskapskraven i alla ämnen. Färre elever i årskurs 9 som är behöriga till gymnasiet.

- De som har det svår i skolan halkar efter, medan elever med bra resultat har blivit bättre. Skolan är mer segregerad.

- Tryggheten i skolan ligger kvar på samma nivåer som för sex år sedan.

S erkänner att målet om en skola i toppklass inte kommer att nås. Det får betraktas som ett politiskt praktmisslyckande.

Ingen skugga ska falla på lärare, pedagoger och personal, som gör ett bra jobb utifrån de knapphändiga förutsättningar som har givits av politiken.

Moderaterna vill att skolan ska präglas av kunskap, trygghet och studiero och lägga grunden för vidare studier och jobb.

Vi har lagt fram en rad förslag för att stärka undervisningen och tryggheten. Vi har prioriterat mer resurser till skolan, jämfört med S-majoriteten, i alla budgetar sedan 2014 – och vi lovar att göra det i budgeten inför 2021.

Inte ett enda barn ska lämnas efter i skolan.