S håller inte vallöftet om äldreomsorgen

I valet 2022 lovade Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i Skellefteå att ett nytt äldreboende skulle byggas. Den politiska majoriteten målade upp en fin bild av sina ambitioner, och gång på gång upprepades vallöftet inför äldre väljare. Idag låter det dock annorlunda.

”Vi kommer därför att fortsätta vårt arbete för att nya moderna och ändamålsenliga lokaler för god äldreomsorg ska byggas.”

”Vi kommer därför att fortsätta vårt arbete för att nya moderna och ändamålsenliga lokaler för god äldreomsorg ska byggas.”

Foto: Sandnes1970 / Mostphotos

Debatt2024-04-28 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter att rösterna räknats och valet passerat har ytterligare ett vallöfte lagts i malpåse. Nu menar samma vänstermajoritet – i en överenskommelse med M, C, L och KD – att ett nytt äldreboende inte längre är prioriterat. Det kan inte betraktas som annat än en skandalös vändning. Många av kommunens äldre och deras anhöriga har nämligen röstat på samma partier för den motsatta anledningen – för att ett nytt boende behövs.

Nu vill vänstermajoriteten istället byta fokus, och man gör det med borgerlighetens välsignelse. Mer tid och resurser ska istället läggas på bland annat kompetensförsörjning. Det innebär att vallöftet skjuts upp på obestämd tid – trots att allt talar för att den äldre delen av befolkningen fortsätter att öka. Det är förvisso sant att kompetensförsörjning och personalfrågor är otroligt viktiga för äldreomsorgen. Men de flesta väljare anser nog att sådana satsningar kan göras parallellt med byggandet av det utlovade äldreboendet.

Sverigedemokraterna är inte överens med vänstermajoriteten och borgerligheten om att det är rätt att prioritera ner det utlovade äldreboendet. 

Vi vill inte möta framtidens behov av äldreomsorg med besparingar och brutna löften – även äldreomsorgen måste få prioriteras. Vi kommer därför att fortsätta vårt arbete för att nya moderna och ändamålsenliga lokaler för god äldreomsorg ska byggas. Vi ser ingen motsättning i att bygga det utlovade äldreboendet och att samtidigt stärka kompetensförsörjningen till verksamheterna.