Rusta gärna, men glöm inte att handla svenskt

Sedan ÖB:s uttalande om att det kan bli krig i Sverige, och att det är viktigt att vara förberedd, har många lyssnat.

”I butikerna står numera plastdunkar med tappkran, radioapparater och annat viktigt i stället för marschaller och chips.”

”I butikerna står numera plastdunkar med tappkran, radioapparater och annat viktigt i stället för marschaller och chips.”

Foto: Louise Åsenheim

Debatt2024-02-02 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Livsmedelsbutikernas hyllor med konservmat har på många håll stått tomma och på de allra mest synliga platserna i butikerna står numera plastdunkar med tappkran, radioapparater och annat viktigt i stället för marschaller och chips. Det är bra och viktigt att svenska folket tänker till ett varv extra, för det är få som är rustade.

I alla beredskapsförberedelser är det viktigt att tänka långsiktigt. Javisst, du behöver en sovsäck om värmen försvinner och det blir kallt i ditt hem, men du behöver också mat. I fall av kris eller krig räcker givetvis dina konservburkar ett tag, kanske ett par dagar och allra helst en vecka eftersom det är detta som är rekommendationerna från MSB. Men krig och kriser pågår ofta betydligt längre än så.

I dagarna är det två år sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina. Krig i vårt närområde, i vårt Europa, har givit oss insikter. Det är av allra största vikt att Sverige klarar av mer än bara en vecka, och där är vi lantbrukare redo att göra vår del.

Det bästa lagret är det levande lagret. Varje år föds nya grisar och nya kalvar som är en viktig resurs om gränser stängs och importen hindras. Kunskapen, utrustningen och infrastrukturen kring lantbruk – hur man får mat på bordet, måste värnas. Det gör du lättast genom att handla svenskt.

När du handlar svenskt ser du till att bönderna, som fortfarande finns kvar, kan fortsätta med sin verksamhet. För en sak är klar – om kriget kommer startas det inga nya lantbruk i en handvändning. Det är vi livsmedelsproducenter som finns nu som har en rimlig chans att skala upp och leverera mer till en större del av befolkningen. Och det gör vi så gärna.

Idag är ca 50 procent av all mat som äts i Sverige också producerad här. Det är en minskning sedan 80-talet, då nära 100 procent var producerat i Sverige. Det beror i huvudsak på att maten som produceras i andra länder inte behöver produceras enligt samma krav på god djuromsorg och låg klimatpåverkan som här, och därför blir slutprodukten billig. Men om fler gjorde klokare val i butikshyllan visar beräkningar att livsmedelsförsörjningen kunde öka till 80 procent utan att någon skulle behöva förändra sina kostpreferenser. Det är ett mål värt att sträva efter.

Tänk långsiktigt, välj rätt i hyllan. Vi har möjlighet att öka vår produktion om fler valde att köpa varor från oss, och det skulle gynna landets beredskap minst lika mycket som dina konservburkar gör nu.