Riv inte ner arbetsmiljöarbetet

Hur hållbart är ditt arbetsliv? Nyligen avslutades arbetsmiljöveckan i samtliga EU-länder för att öka medvetenheten om det livsviktiga i ett hälsosamt arbetsliv såväl fysiskt som psykosocialt och digitalt.

”Arbetsmiljö är en högt prioriterad fråga för oss i Unionen. Den europeiska arbetsmiljöveckan ger oss extra anledning att lägga fokus på den svenska modellen och det gemensamma arbetet fackförbund och arbetsgivare gör kring arbetsmiljö i Sverige.”

”Arbetsmiljö är en högt prioriterad fråga för oss i Unionen. Den europeiska arbetsmiljöveckan ger oss extra anledning att lägga fokus på den svenska modellen och det gemensamma arbetet fackförbund och arbetsgivare gör kring arbetsmiljö i Sverige.”

Foto: Henrik Montgomery / TT

Debatt2023-10-30 08:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Några som varje dag arbetar för en bättre arbetsmiljö är de regionala arbetsmiljöombuden. De har de senaste åren varit föremål för utredning, ifrågasättande och debatt, inte minst när det gäller fackens företrädesrätt att välja regionala arbetsmiljöombud. Vissa partier är högst kritiska till den nuvarande modellen. Ibland låter det som att relationen mellan fackförbunden och arbetsmiljöombuden är en mindre angelägenhet som kan stöpas om utan några större negativa effekter. Ingenting kunde vara mer fel.

Arbetsmiljö är en högt prioriterad fråga för oss i Unionen. Den europeiska arbetsmiljöveckan ger oss extra anledning att lägga fokus på den svenska modellen och det gemensamma arbetet fackförbund och arbetsgivare gör kring arbetsmiljö i Sverige – liksom de stora riskerna med att inte behålla den modellen. Arbetsmiljöarbetet har sin grund och sitt hjärta på arbetsplatserna. Under många års tid har vi parter byggt upp en modell för att förbättra och understödja arbetsmiljöarbetet på arbetsplatserna, där både arbetsgivare och arbetstagare har representanter i arbetsmiljöarbetet lokalt.

Ett partsgemensamt flaggskepp är organisationen Prevent, där Svenskt Näringsliv, PTK och LO tillsammans tar fram utbildningar och stödmaterial för det lokala arbetsmiljöarbetet, som tusentals personer får utbildning i varje år.

Genom Prevent får de lokala parterna hjälp att tolka lagens krav i material och utbildningar som både arbetsgivarparten och arbetstagarparten står bakom. Detta bidrar till att minska antalet konflikter och ökad samsyn lokalt.

Bara Unionen har tecknat lite drygt 50 branschavtal om arbetsmiljö. Dessutom utför vi parter ett omfattande rådgivningsarbete till arbetsmiljöombud och chefer lokalt, fortbildar, sprider kunskap om ny forskning och ser till att ny lagstiftning implementeras i praktiken.

Ett ingrepp i modellen med fackligt anslutna lokala och regionala arbetsmiljöombud kommer att få effekter i flera olika led. Så det kritikerna behöver fråga sig är om de är beredda att ta ansvar för, och med statliga medel, driva runt och erbjuda de tjänster som vi parter levererar idag.

Vi är övertygade om att det finns värden i den här modellen som inte kan ersättas. Vi ska inte riva ner den modell vi har – utan fortsätta bygga ut den.