Riskerar sjabbla bort 3 500 bygglärlingar

Sverige riskerar att förlora en hel generation unga, ambitiösa killar och tjejer redo att börja jobba för landets återhämtning.

Om Tillväxtverket inte ändrar reglerna riskerar 3 500 bygglärlingar att förlora sina jobb, skriver bland andra Elin Kebert, nationell samordnare för kompetensförsörjning på Byggföretagen.

Om Tillväxtverket inte ändrar reglerna riskerar 3 500 bygglärlingar att förlora sina jobb, skriver bland andra Elin Kebert, nationell samordnare för kompetensförsörjning på Byggföretagen.

Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT

Debatt2021-02-10 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tusentals lärlingar i byggbranschen riskerar att förlora sin framtid på grund av hastigt framtagna permitteringsregler.

Byggföretagen har uppmanat Tillväxtverket att ändra reglerna. Trots det har ingenting hänt.

Nu måste näringsminister Ibrahim Baylan (S) kliva fram och visa att regeringen menar allvar när de säger sig vilja ta ansvar för att trygga byggbranschens kompetensförsörjning.

Det svenska lärlingssystemet inom byggbranschen har anor från 1800-talet. Systemet är en viktig del av en byggnadsarbetares karriärstart. Hos oss blir en person lärling först efter avslutad utbildning. Men Tillväxtverket förstår inte detta.

På grund av coronapandemin är det många företag som tvingats söka permitteringsstöd. Innan stödet kan betalas ut måste arbetsgivaren göra allt de kan för att sänka kostnaderna, – vilket är rimligt.

Men att våra lärlingar och praktikanter måste lämna jobbet är helt fel.

Som det är i dag likställer Tillväxtverket våra bygglärlingar med gymnasielärlingar eller praktikanter i bredare benämning.

Det är en felaktig slutsats. Våra lärlingar är tillsvidareanställda de har fast anställning och lön från dag ett.

Om Tillväxtverket inte ändrar reglerna riskerar 3 500 bygglärlingar att förlora sina jobb.

Detta går också i direkt motsatt riktning till regeringens mål om att minst 25 procent av de som nyanställs inom bygg- och anläggningsbranschen ska vara kvinnor 2030.

Skolverkets statistik visar att antalet kvinnliga förstahandssökande till Bygg- och anläggningsprogrammet ökade med 32 procent höstterminen 2020 jämfört med höstterminen 2019.

Det är bra nyheter. Tyvärr riskerar en stor del av dessa tjejer att inte få ett jobb när utbildningen är klar – om rådande permitteringsregler kvarstår. Det vore illa.

Därför föreslår vi att näringsministern verkar för att ändra nuvarande regler i likhet med andra europeiska länder. Frankrike och Tyskland ger till exempel ersättning till företag som nyanställer lärlingar.

Vi vill fortsätta att rusta och bygga landet ur den ekonomiska kris som coronaviruset fört med sig.

Regeringen måste ta sitt ansvar i frågan om bygglärlingar. Annars kommer vi att förlora en hel generation av unga, ambitiösa killar och tjejer som är redo att börja jobba för Sveriges återhämtning.