Replik: Vill vi skicka ut våra män och kvinnor i krig?

I en debattartikel (17/3) menar ledande socialdemokrater i Skellefteå att det vore oklokt att gå med i Nato. Det håller Moderata ungdomsförbundet inte med om.

En majoritet av svenskarna vill nu gå med i Nato. Det visar en undersökning från Aftonbladet/Demoskop.

En majoritet av svenskarna vill nu gå med i Nato. Det visar en undersökning från Aftonbladet/Demoskop.

Foto: Ned Alley

Debatt2022-03-22 07:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För Sveriges säkerhets skull vore det klokt att gå vidare med ett Natomedlemskap. 

Svenska folket håller dessutom med oss om detta - en majoritet av svenskarna vill nu gå med i Nato. Det visar en undersökning från Aftonbladet/Demoskop. 

Rysslands invasion av Ukraina har förändrat säkerhetsläget i världen och i Sverige. Under de senaste veckorna har Ryssland upprepade gånger riktat hot mot Sverige och i början av mars kränkte ryska stridsflygplan svenskt luftrum. Ryssland försöker på så vis påverka politiska beslut i Sverige. 

Men det är inte Putin som bestämmer när Sverige ska gå med i Nato – utan svenska folket. 

Nyström och Ådins påstående om att Sverige är alliansfritt stämmer inte. Redan i dag har Sverige ett omfattande samarbete med Nato, men eftersom vi är ett partnerland till Nato och inte fullvärdig medlem, så får vi inte heller det skydd som ett Natomedlemskap skulle innebära.

Det bästa sättet att stärka Sveriges säkerhet är att gå med i Nato. Som medlem i Nato skulle Sverige vara en del av försvarsalliansens kollektiva försvar med ömsesidiga säkerhets- och försvarsgarantier. Det innebär att vi kan vara säkra på att få snabbt stöd vid ett väpnat angrepp.

Med ett Natomedlemskap skulle Sverige även få tillträde till Natos gemensamma försvarsplanering. Det skulle underlätta samarbete och förberedelser för det gemensamma försvaret och Sveriges krigsavhållande förmåga, samtidigt som det bidrar till säkerhet och stabilitet i vår del av Europa. 

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg sa nyligen att det skulle gå snabbt för Sverige att få ett Natomedlemskap, om vi skulle vilja.

Ensam är inte stark. Det är hög tid för Sverige att gå med i Nato.

Joline Göttfert, distriktsordförande MUF Västerbotten

 Kaisa Edström, ordförande MUF Skellefteå