Replik på debatt om förlossningsvården

Barnmorskeförbundets lokalförenings ordförande i Västerbotten replikerar på den debatt som tre kristdemokrater skrev i Norran den 5 juni.

Therese Lindberg, ordförande i Barnmorskeförbundets lokalförening Västerbotten.

Therese Lindberg, ordförande i Barnmorskeförbundets lokalförening Västerbotten.

Foto: Pressbild

Debatt2024-06-17 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi är helt överens om att Lyckselemodellen och nystarten av förlossningen och BB i Lycksele är något som skall satsas på. Barnmorskeförbundet har varit drivande i frågan i flera år för att få möjligheter till utveckling av kvinnosjukvården i Lycksele. Lyckselemodellen är ett unikt koncept som vi hoppas på ska kunna utvecklas för att främja en god förlossningsvård. Vi ser fram emot att kvinnor i Lycksele med omnejd, men även från andra delar av regionen ska kunna föda barn i Lycksele.

Alla som föder förtjänar att ha en barnmorska närvarande som inte ska ”springa mellan förlossningar”. Det är för övrigt något dom socialstyrelsen betonar starkt i de nya rekommendationerna för förlossningsvård. Det är eftersträvansvärt i såväl Lycksele som i Skellefteå och Umeå. Alla kvinnor ska kunna ha en lugn, trygg och säker vård när hon föder. Det ska vi sträva efter i hela Sverige.

I Lycksele finns just nu förutsättningar för att erbjuda att föda vatten, i Skellefteå och Umeå kan bad erbjudas för smärtlindring under såväl latensfas och öppningsskede. Men vi hoppas att alla som önskar föda i vatten snart ska ges möjlighet till detta oavsett var hon föder. Att bada under sin förlossning eller att föda i vatten är inget kontroversiellt eller nyskapande. Det finns möjligheter för det på flera förlossningskliniker i Sverige. Vi önskar att alla som föder barn i regionen ska kunna bada under sin födsel om de önskar och om förutsättningar finns för det. Det borde vara en rättighet för alla som föder oavsett var man bor eller väljer att föda.

Lyckselemodellen är så mycket mer än att ha möjlighet att bada under sin förlossning. Vi hoppas att den ska utvecklas så att både de födande önskar komma dit, men även för att locka barnmorskor att arbeta där. Att föda i vatten kan vara en del, men det ska inte vara något som bara erbjuds på vissa ställen i landet. Att erbjuda jämlik vård behöver inte betyda att allt ska vara likadant men ett etiskt perspektiv om likvärdighet måste genomsyra all vård så även förlossningsvården. I debatten skjuter politikerna åter bredvid målet. Vi önskar fortsatt dialog med såväl debattörerna men även med de övriga politiska makthavarna i region Västerbotten.

Slutligen, medicinska riktlinjer för regionens förlossningsvård skall skapas och implementeras av barnmorskor och läkare, inte av politiker och tjänstemän.
 

Therese Lindberg, ordförande i Barnmorskeförbundets lokalförening Västerbotten.