Replik från socialtjänstens ledamöter

Socialnämndens ledamöter vill lägga fram fler aspekter utifrån den kritik som framkommit.

Vår hållning fortsätter att vara att varenda skattekrona som avsätts till vård, omsorg och stöd ska gå till just det och inte till vinster, skriver ledamöterna i socialnämnden Skellefteå kommun.

Vår hållning fortsätter att vara att varenda skattekrona som avsätts till vård, omsorg och stöd ska gå till just det och inte till vinster, skriver ledamöterna i socialnämnden Skellefteå kommun.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Debatt2022-02-17 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Socialnämnden i Skellefteå bemöter ledare i Norran, publicerad den 10 februari, samt debattartikeln "Öka kvalitén inom äldreomsorgen" undertecknad av Kristdemokraterna, publicerad den 9 februari.

I en revisionsrapport som lyfts i Socialnämnden påpekas problem kring kvalitetsarbete och Mikael Bengtsson menar att ”Problemet är att de som är i behov av vård och omsorg är hänvisade till kommunens äldreomsorg/hemtjänst.”. 

Det är för en läsare lätt att tro att detta på något sätt skulle ha framkommit i den rapport som ledaren handlar om. Men så är inte fallet. Vår hållning fortsätter att vara att varenda skattekrona som avsätts till vård, omsorg och stöd ska gå till just det. Att vi vill att kommunen ska vara huvudman handlar alltså inte om att kommunen har höga tankar om sig själv som det uttrycks i ledaren.


Per Boström och Lena Forsman från Kristdemokraterna menar att man med övriga i alliansen lyft dessa brister tidigare i nämnden. Det ser vi som allvarligt.  Varför har inte alliansen redan föreslagit en åtgärdsplan? Som politiker är det vår skyldighet att agera om vi har sådan kunskap.


En konkurrensmodell bygger på att konsumentens val ska sortera ut de bästa varorna och tjänsterna. En fungerande modell om vi till exempel pratar om produktion av enkla varor. Ingen köper de dåliga varorna och de städas då bort från marknaden.


Problemet med en konkurrensmodell för välfärd är att alla medborgare har rätt till en bra omsorg. Vi kan inte ha dåligt fungerande boenden eller dåliga hemtjänstföretag som sedan marknadskrafterna sorterar ut. Så vill vi Socialdemokrater inte ha det. Kommunens medborgare ska veta att den skatt man betalar till kommunen går till mesta möjliga välfärd, inte till vinster i privata företag.

Vi fortsätter att ha en omfattande omsorg där många medborgare får stöd. Det är vi, ledamöter i Socialnämnden Skellefteå kommun, stolta över.

Iosif Karambotis, Anna Lundström, Magnus Nilsson, Rose-Marie Lundström, Rosemarie Lundberg, Malin Berglund, Solweig Widmark-Andersson, Christer Johansson, Wiveca Andersson

SVAR DIREKT: De socialdemokratiska ledamöterna i socialnämnden i Skellefteå väljer att göra en tolkning av min text. Det är upp till dem. Men ingenstans i texten påstår jag att revisorerna skulle kritisera nämnden för bristande valfrihet. Ibland gäller det att hålla två parallella tankar i huvudet samtidigt.

Mikael Bengtsson politisk redaktör på Norran