Regionen behöver en långsiktig personalpolitik

Läget inom hälso- och sjukvården i Västerbotten har varit och är fortfarande mycket oroande med brist på vårdpersonal och stora utmaningar med arbetsmiljön.

”Särskilda insatser för rekrytering av bland annat tandläkare, läkare och sjuksköterskor måste göras.”

”Särskilda insatser för rekrytering av bland annat tandläkare, läkare och sjuksköterskor måste göras.”

Foto: Martina Holmberg/TT

Debatt2023-07-17 05:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den uppskjutna vården på grund av pandemin har varit och är den stora utmaningen. Vårdgarantin kan inte uppfyllas och köerna växer sig allt längre.

Vardagen inom vården handlar fortfarande om överbeläggningar och utlokalisering av patienter som hotar patientsäkerheten och ger ökad arbetsbelastning för vårdpersonal. Personalen vill ha en god arbetsmiljö med en grundbemanning värd namnet. Man vill ha ett nära ledarskap, en personal-och lönepolitik som är långsiktig och uthållig med prioritet på erfarenhet och yrkesskicklighet.

Brist på kvalificerade medarbetare inom ett antal yrkesgrupper är så akut att det kommer att få konsekvenser för hur hälso-och sjukvården kommer att fungera. Särskilda insatser för rekrytering av bland annat tandläkare, läkare och sjuksköterskor måste göras. Det är också av stor vikt att fortsätta utveckla akademisk specialisttjänstgöring för sjuksköterskor inom fler specialiteter än vad som gäller idag.

Regionen måste bli bättre på att locka tillbaka och behålla seniora medarbetare. Kostnaden för hyrpersonal uppgår idag till cirka 250 miljoner kronor. Alliansens målsättning är att bli oberoende av hyrpersonal och vi har flera förslag för att klara detta. Med en långsiktig personalpolitik hade regionen inte behövt hamna i beroendet av hyrpersonal och dessa 250 miljoner kronor hade i stället kunnat användas för att behålla personal. Den röd-gröna majoritetens personalpolitik har i åratal varit kortsiktig trots återkommande signaler om stora brister.

Personal inom vården måste erbjudas nya och fler karriärvägar, ha en bra och rättvis löneutveckling samt få den uppmärksamhet de förtjänar. Karriärvägar ska finnas för alla yrkesgrupper. Specialistutbildade sjuksköterskor och annan specialistutbildad personal behöver en bättre löneutveckling. Kompetensutveckling ska synas i lönekuvertet.

Vi i Alliansen vill göra länets tre sjukhus till egna resultatenheter med en egen sjukhuschef som ges ett långtgående mandat och befogenhet att inom given budgetram lösa respektive sjukhus vårduppdrag.

Alliansen är övertygad om att det krävs en ny långsiktig personalpolitik som flyttar beslut längre ned i organisationen med ett tydligt lokalt och närvarande ledarskap. Detta måste komma på plats snarast för att kunna vända den alltmer djupgående negativa spiral som regionen är inne i.