Region Västerbotten se verkligheten i vitögat

Bristen på sjuksköterskor och barnmorskor har inneburit färre vårdplatser och stängda avdelningar och hälsocentraler.

Sommaren 2021 har varit en av de värsta någonsin. Många jourläkare har fått ägna timmar åt att försöka hitta vårdplatser, skriver bland andra Cecilia Nordensson, ordförande Läkarföreningen Västerbotten.

Sommaren 2021 har varit en av de värsta någonsin. Många jourläkare har fått ägna timmar åt att försöka hitta vårdplatser, skriver bland andra Cecilia Nordensson, ordförande Läkarföreningen Västerbotten.

Foto: Claudio Bresciani/TT Nyhetsbyrån

Debatt2021-11-10 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Applåderna har ebbat ut.

Ersättningar och löneförhöjningar lyser med sin frånvaro.

Semestern har för många av Vårdförbundets och Läkarföreningens medlemmar lyst med sin frånvaro.

Sommaren 2021 har varit en av de värsta någonsin, enligt vittnesmål som Vårdförbundet och Läkarföreningen tagit del av.

Bristen på sjuksköterskor och barnmorskor har inneburit färre vårdplatser och stängda avdelningar och hälsocentraler. Sjukdomar tar som bekant inte semester för att det är sommar. Många jourläkare har fått ägna timmar åt att försöka hitta vårdplatser.

Semester är någonting som de flesta av oss tar för givet. Men som sjuksköterska, barnmorska och läkare är det ingen självklarhet med fyra veckors ledigt under sommarmånaderna. I varje fall om du har din anställning hos Region Västerbotten.

Situationen på många av länets hälsocentraler har länge varit svår med brist på distriktsläkare. Vissa bemannas enbart av stafettläkare. Med endast enstaka ordinarie läkare blir belastningen stor för dem och all övrig personal.

I Umeå har det tidigare fungerat någorlunda men även här börjar verksamheten krackelera. I Skellefteå står ytterligare en hälsocentral utan ordinarie läkare sedan den sista distriktsläkaren sade upp sig i somras.

Region Västerbotten söker cirka 50 sjuksköterskor och 25 läkare – varav en hel del specialister.

Hur ska Region Västerbotten kunna konkurrera med andra arbetsgivare som ger bättre förutsättningar?

Hur ska vården i länet se ut och hur kan politikerna garantera en jämlik vård när personalpolitiken får personalen att lämna?

Vårdförbundet och Läkarföreningen kräver därför:

- Erfarna medarbetare måste värderas högre. Det ska löna sig att stanna kvar, både för kompetensutveckling och för lön.

- Inför karriärvägar även för biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor, sjuksköterskor och barnmorskor. De ska vara kopplade till bra löneutveckling.

- Vår medicinska kunskap behövs i ledande positioner. Det är vi som kan vården.

- Det behövs krafttag för att komma till rätta med de arbetsmiljöproblem som finns. Regionens ledning behöver besöka verksamheterna och lyssna på medarbetarna. Så länge man inte är villig att se de problem som finns kan man inte göra någonting åt dem.

Vilken vård vill ni politiker erbjuda Västerbottningarna?

Något måste hända. Vi har inte råd att vänta längre. Vi behöver bli fler och vi behöver bättre villkor.