Region Västerbotten behöver satsa på test och analys

Coronapandemin satte regionernas brist på legitimerade biomedicinska analytiker i obarmhärtig blixtbelysning.

Under coronapandemin har de biomedicinska analytikerna arbetat med hundratusentals covidtester i veckan, skriver bland andra Jenny Olsson, ordförande Vårdförbundet Västerbotten.

Under coronapandemin har de biomedicinska analytikerna arbetat med hundratusentals covidtester i veckan, skriver bland andra Jenny Olsson, ordförande Vårdförbundet Västerbotten.

Foto: Johan Nilsson/TT

Debatt2021-04-21 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För en tid sedan firades den biomedicinska analytikerdagen världen över.

Under coronapandemin har de biomedicinska analytikerna arbetat med hundratusentals covidtester i veckan. Försett vården med test- och analyskapacitet i kampen mot covid-19.

Coronapandemin satte regionernas brist på legitimerade biomedicinska analytiker i obarmhärtig blixtbelysning. Sveriges testkapacitet slog i taket i samtliga regioner. Prover fick skickas utomlands. Det följdes av en intensiv ansvarsdebatt.

Det blev snabbt uppenbart hur viktigt det är med legitimerad kompetens som kan göra kvalificerade analyser. Inte bara av covidprover utan också av livsavgörande provsvar för till exempel cancer och infektioner som dagligen levereras till landets patienter.

För grundproblemet handlar inte om brist på lokaler, instrument eller utrustning. Det som saknas är personal med rätt kompetens.

Det behövs tusentals fler legitimerade biomedicinska analytiker till landets laboratorier. Enligt Socialstyrelsen rapporterar 18 av 21 av landets regioner brist på denna yrkesgrupp.

I pandemins spår riskerar regioner att tappa biomedicinska analytiker. Andra aktörer har börjat konkurrera om deras kompetens.

De biomedicinska analytikerna blir alltmer eftertraktad av läkemedelsindustrin, på myndigheter, inom djursjukvården och inte minst i den växande grupp av privata företag som gör ”livsstilstestning” eller agerar underleverantörer till regioner.

Det är självklart att biomedicinska analytiker väljer bort regionerna när andra arbetsgivare erbjuder bättre löneutveckling och sundare arbetsmiljö.

Region Västerbotten måste vara en attraktiv arbetsgivare för att motivera fler biomedicinska analytiker att söka sig till och stanna inom regionen – där de behövs mer än någonsin.

På andra sidan coronakrisen vill Vårdförbundet se en nationellt reglerad specialistutbildning och att de biomedicinska analytikerna får möjligheten att specialisera sig inom specifika områden.

Tills dess väljer vi att uppmärksamma Sveriges biomedicinska analytiker på deras egen dag.