Region Västerbotten behöver ett maktskifte

Det finns mycket att vara stolt över när det gäller vården i länet. Men det finns också mycket som kan bli bättre.

Vår ambition är att du som medborgare ska känna dig trygg i att inte behöva vänta i långa vårdköer, skriver bland andra oppositionsrådet Nicklas Sandström (M).

Vår ambition är att du som medborgare ska känna dig trygg i att inte behöva vänta i långa vårdköer, skriver bland andra oppositionsrådet Nicklas Sandström (M).

Foto: isabell Höjman/TT Nyhetsbyrån

Debatt2021-05-30 12:18
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det mer än 40-åriga socialdemokratiska maktinnehavet i Region Västerbotten måste brytas.

Vi i den borgerliga alliansen kan konstatera att regionen är i desperat behov av en ny ansvarsfull ledning som sätter patienten först.

Det finns mycket att vara stolt över när det gäller vården i länet. Men det finns också mycket som kan bli betydligt bättre. Några exempel är regionens personalpolitik, år efter år med långa vårdköer och en oansvarig hantering av regionens ekonomi.

Region Västerbotten har under flera årtionden haft stora ekonomiska bekymmer. Bedömningen nu är att det saknas runt 250 miljoner kronor årligen. Vi borgerliga partier har under flera år kritiserat den styrande socialdemokratins allt större oförmåga att på allvar ta tag i de stora ekonomiska utmaningar som nu skjuts på framtiden till kommande generationer.

Vår vilja och ambition är att du som medborgare ska kunna känna dig trygg i att du inte ska behöva vänta i långa vårdköer och att vården ska vara välfungerande i hela länet.

Det krävs en förändring om vi ska kunna åstadkomma en bättre utveckling för vårt län med en ansvarsfull politik som gör att sjukvården utvecklas, blir bättre och kommer fler till del.