Regeringens politik gör Sverige sämre rustat

Vi behöver inte längre “lita på vetenskapen” för att förstå det som händer. Fråga skogsägare i Malå och Norsjö, jordbrukare, renskötare, vintersportare. Klimatkrisen är inte ett hot i framtiden. Klimatkrisen sker nu.

”I praktiken lägger regeringen över ansvaret för klimatkrisen på kommuner och privatpersoner.”

”I praktiken lägger regeringen över ansvaret för klimatkrisen på kommuner och privatpersoner.”

Foto: Lennart Enkvist

Debatt2023-09-25 08:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För att möta krisen är det viktigaste att vi drastiskt minskar utsläppen i närtid. Tvärtemot vad vetenskapen kräver har regeringen drivit igenom en politik som leder till kraftigt ökade utsläpp – något som innebär ett enormt hot mot allas säkerhet och välfärd.

Problemen med regeringens klimatpolitik slutar dock inte där. I takt med att konsekvenserna av klimatkrisen eskalerar blir också bristerna i Sveriges klimatanpassning tydligare. Dessa brister har förvärrats under regeringens första elva månader vid makten. Man har nämligen skurit ned 140 miljoner kronor på klimatanpassningsåtgärder. Anslaget till klimatanpassning har minskat med 40 miljoner kronor.

S-MP-regeringen tillsatte ett nationellt expertråd för klimatanpassning med syfte att granska regeringens politik och föreslå förbättringar av Sveriges beredskap inför klimatkrisens konsekvenser. Rådet är tydligt med att stöden till anpassningsåtgärder måste öka och vara långsiktiga.

Den ryckighet som präglat politiken inom detta område den senaste mandatperioden – där satsningar som S-MP-regeringen genomfört tas bort när högern får igenom sina budgetar – är extremt skadlig och gör Sverige sämre rustat inför kommande kriser. I praktiken litar Sveriges kommuner inte på att satsningar består. I kommuner som Malå och Norsjö förväntar man sig inget alls från staten – och varken stöd eller uppmärksamhet fick kommunerna när de så drabbades av stormen Hans med uppskattningsvis mellan en halv till en miljon kubikmeter omkullblåst skog som följd.

Regeringen har alltså gjort flera nedskärningar – tvärtemot vad expertrådet för klimatanpassning tycker. På grund av regeringens politik står Sverige sämre rustat inför klimatkrisens katastrofala konsekvenser. I praktiken lägger regeringen över ansvaret för klimatkrisen på kommuner och privatpersoner.

Återkommande problem med förstörd egendom. Matproduktion och lantbrukares försörjning uteblir på grund av dåliga skördar. Svaga gruppers försämrade hälsa, lidande och död. Det är enorma problem vi står inför, problem som har politiska lösningar. Och för alla utom Ulf Kristersson och hans ministrar är det självklart att regeringen har det yttersta ansvaret.

Hur mycket vatten ska behöva rinna över broarna innan Ulf Kristersson vaknar?