Regeringen vill inte betala för försvaret

Hela det senaste året har regeringen agerat för att urholka de ekonomiska tillskotten till försvaret.

Coronapandemin har visat på betydelsen av att ha ett starkt försvar,

Coronapandemin har visat på betydelsen av att ha ett starkt försvar,

Foto: Adam Ihse/TT

Debatt2020-06-26 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förhandlingarna inför höstens försvarsbeslut har, på initiativ av försvarsminister Peter Hultqvist (S), avslutats.

Trots ett försämrat säkerhetsläge, och ett stort politiskt stöd för ett starkare försvar, har Hultqvist och den rödgröna regeringen misslyckats med att få till en politisk överenskommelse som kan accepteras av några andra partier än Miljöpartiet och Socialdemokraterna.

Förklaringen till detta är enkel. Regeringen vill helt enkelt inte vill betala vad det kostar att ha en god försvarsförmåga.

Vi moderater kommer inte att acceptera ännu ett underfinansierat försvarsbeslut.

Moderaterna och övriga borgerliga partier vill se långsiktiga tillskott till försvaret. Med vårt förslag till ekonomisk ram och finansiering går det att genomföra huvuddelen av försvarsberedningens förslag, samt de åtgärder som Försvarsmakten sagt är nödvändiga för att hantera det försämrade omvärldsläget.

Det innebär betydande förstärkningar till alla försvarsgrenar. Men även för försvarsunderrättelseförmågan och cyberförsvaret, komponenter som kommer att bli än mer centrala i framtidens försvar.

Regeringen å sin sida vill inte lägga en enda krona extra på att stärka försvaret bortom den överenskommelse som man tidigare haft med Centerpartiet och Liberalerna – varken i närtid eller på sikt.

Man skyller den bristande viljan att satsa på försvaret på coronakrisen.

Det är anmärkningsvärt. Om det är någonting som coronapandemin visat så är det betydelsen av att ha ett starkt försvar, både militärt och civilt, som ökar Sveriges förmåga att klara framtidens kriser – oavsett hur de ser ut.

Tyvärr är regeringens agerande ingen överraskning. Hela det senaste året har man agerat för att urholka de ekonomiska tillskotten till försvaret.

Moderaternas ambition är att det trots allt ska bli ett bra försvarsbeslut i höst.

Riksdagen behöver efter regeringens misslyckande ta över processen. Det finns ett brett stöd i riksdagen för den linje som vi moderater och de övriga borgerliga partierna drev i förhandlingarna.

Nu går vi vidare. Vi kommer att lägga fram skarpa förslag i riksdagen som på allvar stärker Sveriges försvar.

Det är både rätt och nödvändigt i ljuset av det försämrade säkerhetspolitiska läget i vårt närområde.