Regeringen ska inte göra folks val av boende

Medborgarna i Sverige begriper uppenbarligen inte att de ska avstå från att bo i småhus och åka bil, skriver Ulf Stenberg, chefsjurist på Villaägarnas Riksförbund.
Medborgarna i Sverige begriper uppenbarligen inte att de ska avstå från att bo i småhus och åka bil, skriver Ulf Stenberg, chefsjurist på Villaägarnas Riksförbund.

Mycket av vardagsglädjen med att bo i småhus kommer från känslan av att själv kunna bestämma över sitt eget boende.

Debatt 26 september 2021 14:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Villaägarnas Riksförbund ställer sig positivt till olika former av bostäder, och att människor kan använda skilda färdmedel.

Men regeringen ska inte göra folks val av boenden och hur människor färdas.

I utredningen ”Stärkt planering för en hållbar utveckling” vill regeringen göra det svårare att ha egen bil i nyproducerade bostäder genom att minska tillgången till parkeringsplatser. På så sätt ska andra transportsätt gynnas.

Helst ska du inte bo i småhus överhuvudtaget, för småhusägare har ofta bil.

Du ska i stället bo i flerfamiljshus i en stad och ha nära till tunnelbana, spårvagn, tåg och buss.

Problemet är bara att 75 procent av befolkningen vill bo i småhus och att ungefär 85 procent av hushållen i Sverige har minst en bil.

Så vad utredning vill göra går stick i stäv med hur folk lever. Likaså med hur landet ser ut. Ett land med stora ytor där vi inte nödvändigtvis behöver tränga ihop oss. Möjligheterna att arbeta på distans talar i samma riktning.

Alla har heller inte tillgång till kollektiva transportmedel så det går att få ihop livspusslet utan bil.

En bil kan innebära en möjlighet att röra sig i närområdet, ta sig till arbetet och slippa kånka på barnvagnar och annat skrymmande.

Bil kan ibland även krävas för att kunna bo kvar. För den som har svårigheter att röra sig kan det vara besvärligt att själv transportera sig på annat sätt än med bil.

Mycket av vardagsglädjen med att bo i småhus kommer från känslan av att själv kunna bestämma över sitt eget boende; välja färg på väggarna, påta i jorden i den egna täppan, att kunna komma närmare naturen än vad som är möjligt i ett centralt beläget flerfamiljshus.

Det är någonting som många i Sverige drömmer om, men som är en mardröm i utredningens ögon. Detta då den talar om behovet av normförskjutning för att förändra hur privatpersoner transporterar sig i dag.

Medborgarna i Sverige begriper uppenbarligen inte att de ska avstå från att bo i småhus och åka bil. De behöver påverkas så att de ”tänker rätt” när det gäller val av boende och transportmedel.

Detta trots att elbilsförsäljningen har rusat och att småhusen har blivit mer miljövänliga med värmepumpar och solceller.

Men utifrån ett elitistiskt perspektiv kan det vara svårt att ta till sig att någon vill bo i småhus, mindre centralt och ha bil.

Inte ens om småhuset har bergvärmepump och solceller och småhusägaren kör elbil.

Ämnen du kan följa