Plan- och bygglagen togs i kraft 1987 och uppdaterades med större förändringar 2010. Regeringen behöver nu förstå att det är hög tid för förändringar. Det är angeläget att se över regelverken i plan- och bygglagen som idag hindrar en effektiv och snabb byggprocess i de kommuner där befolkningstillväxten och behovet av lägenheter är större än tillgången.
En effektivisering av det befintliga fastighetsbeståndet förutsätter även att man ser över nuvarande hyressättningssystem och föreslår reformer i föråldrade regelverk. Regeringen bör inte rikta sitt fokus på investeringsstöd.
För att skapa en investeringsvilja i bostadsbyggandet behöver vi se nya hyresmodeller och en justering av systemet för presumtionshyra som en del, att se över reglerna kring omförhandling av hyror en annan. Detta arbete bör skyndsamt riktas mot orter med hög befolkningstillväxt.
Testbäddar där innovativa idéer och regelverk kan prövas är avgörande för att skapa en fungerande bostadsmarknad. Genom att säkerställa att fler hyresrätter blir tillgängliga kan vi skapa förutsättningar för ett ökat bostadsbyggande och en rörlighet på marknaden som tillgodoser behoven hos alla samhällsgrupper, oavsett om man vill äga eller hyra sin bostad.
Risken med nuvarande system är att hyresrätten som boendeform sakta avvecklas när intäkterna inte följer den samhällsekonomiska kostnadsutvecklingen, låt oss i stället skapa en bostadsmarknad där alla har rätt till en bostad att kalla sitt hem.