Regeringen måste agera nu för sjukvårdens skull

Den ekonomiska krisen slår hårt mot välfärden; mot vården, skolan och det brottsförebyggande arbetet. Det skriver Magdalena Andersson och Isak From (S).

”Region Västerbotten går just nu mot ett budgetunderskott på över 700 miljoner kronor. Detta motsvarar storleksmässigt driften av något av länets tre akutsjukhus.”

”Region Västerbotten går just nu mot ett budgetunderskott på över 700 miljoner kronor. Detta motsvarar storleksmässigt driften av något av länets tre akutsjukhus.”

Foto: Lars Eriksson

Debatt2023-07-07 08:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige riskerar stå inför en allvarlig sjukvårdskris där patienter och personal kommer få betala priset om inte regeringen agerar här och nu. Vi kräver att regeringen genast ger besked om de resurser som krävs, det kan inte vänta till hösten.

Den inflation vi ser i vardagen gör också att Sveriges regioner i år ser ut att få de största underskotten på hela 2000-talet. Det riskerar att leda till en allvarlig sjukvårdskris där det i slutändan blir patienter och personal som får betala priset genom längre vårdköer och en tuffare arbetsmiljö.

När det ekonomiska läget är svårt borde regeringen ta sitt ansvar. Men Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson har inte prioriterat att tillföra de resurser som krävs för vården. I stället har de valt att sänka skatten för de som har det bäst ställt. Nu ser vi resultatet av det, med larm om nedskärningar och varsel om uppsägning av personal.

Region Västerbotten går just nu mot ett budgetunderskott på över 700 miljoner kronor. Detta motsvarar storleksmässigt driften av något av länets tre akutsjukhus. Västerbotten har redan som det är utmaningar med de stora geografiska avstånden, vilket gör placeringen av akutsjukhusen till en förutsättning för att regionen ska kunna ge en trygg vård. Om inget görs åt den nu förda nationella politiken kommer regionerna inte längre kunna finansiera sin verksamhet. Och då går det heller inte att säga att vård ges efter behov och att vi har en jämlik vård, som ges efter behov, i hela landet.

Vi socialdemokrater kräver att regeringen agerar omgående så att Sverige inte drabbas av en allvarlig sjukvårdskris. För att stoppa den hotande sjukvårdskrisen och hindra nedskärningar i vården kräver vi Socialdemokrater att regeringen omgående ger besked om statsbidragen inför nästa år så inte personal sägs upp i onödan. Det kan inte vänta till i höst.

Under pandemin tog vi ansvar och tillförde resurser samt såg till att göra om riktade statsbidrag till generella. Regeringen måste orka göra samma arbete nu. I det här exceptionella ekonomiska läget måste regionerna ges frihet att använda statsbidragen till de verksamheter där behoven är som störst i just deras region. Inga sjuksköterskor ska tvingas sägas upp eller vårdcentraler tvingas lägga ned för att regeringen inte klarar av att prioritera frågan.

Agerar inte regeringen kommer vanligt folk att få ta smällen – genom att man får vänta allt längre på att få vård eller ser hur den lokala vårdcentralen tvingas lägga ned.