Regeringen blundar för matkrisen i norr

Livsmedelsverket varnar för att norra delarna av landet riskerar att stå utan mat på bordet i händelse av krig eller kris.

”Trots det uppenbara behovet av att stärka norra Sveriges försörjningsförmåga och beredskap är regeringen tyst i frågan. Utan en enda norrländsk minister verkar landsbygdsfrågor och regionalpolitik vara lågt prioriterade hos regeringen.”

”Trots det uppenbara behovet av att stärka norra Sveriges försörjningsförmåga och beredskap är regeringen tyst i frågan. Utan en enda norrländsk minister verkar landsbygdsfrågor och regionalpolitik vara lågt prioriterade hos regeringen.”

Foto: Ali Lorestani / TT

Debatt2024-09-25 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sveriges otillräckliga livsmedelsförsörjning och beredskap innebär att norrlänningar kan tvingas evakuera. Det är givetvis ingen rimlig lösning. Den svenska regeringen behöver vakna ur sin Norrlandsdvala och agera.

Med det förändrade säkerhetsläget i Europa är det tydligt att Sverige behöver kunna säkra sin egen livsmedelsproduktion även vid ansträngda förhållanden, kriser och ytterst krig. Men vår beredskap är idag inte tillräcklig. Livsmedelsverket har slagit larm om att matförsörjningen i norra Sverige kan bli så svår att lösa att folk kan tvingas flytta. Det är helt förfärligt. Vi kan inte ha en situation där hela Norrland tvingas flytta för att regeringen inte kan lösa försörjningen av mat.

Situationen är även orimlig ur ett militärstrategiskt perspektiv. Exempelvis är Nordkalotten ett strategiskt viktigt område som inte får utrymmas, särskilt inte i tider av kris eller konflikt. Istället måste vi trygga vår livsmedelsförsörjning i hela landet. Det är avgörande för landets säkerhet och beredskap.

Trots det uppenbara behovet av att stärka norra Sveriges försörjningsförmåga och beredskap är regeringen tyst i frågan. Utan en enda norrländsk minister verkar landsbygdsfrågor och regionalpolitik vara lågt prioriterade hos regeringen. Det är obegripligt att en så viktig fråga som livsmedelsförsörjning i hela landet inte tas på större allvar.

Under vår tid i regeringsställning tillsatte vi socialdemokrater en utredning för att stärka Sveriges livsmedelsberedskap. I utredningen finns bland annat förslag om att inrätta beredskapslager, vilket vi ser positivt på. Det är dags för Peter Kullgren att vakna ur sin Norrlandsdvala och lägga skarpa förslag på riksdagens bord. Det finns ingen tid att spilla.

Grunden för en stark livsmedelsberedskap ligger i vårt jordbruk. Socialdemokraterna vill skapa förutsättningar för ett starkt, lönsamt och hållbart jordbruk i hela vårt avlånga land, inte minst i norra Sverige. För det krävs det att aktivt jordbruk premieras och därmed stärker svensk motståndskraft. Genom att öka matproduktionen lokalt skapas förutsättningar att stärka Sveriges beredskap.

Lösningen på en matkris kan inte vara att alla ska flytta till södra Sverige. Livsmedelsförsörjningen måste fungera överallt, oavsett var i landet man bor. Regeringen behöver ta på sig ledartröjan nu. Det är hög tid att den svenska regeringen tar sig i kragen och presenterar förslag som säkerställer att maten i norra Sverige räcker till.

Anna-Caren Sätherberg (S), gruppledare miljö- och jordbruksutskottet

Helén Pettersson (S), försvarsutskottet