I en tid då välfärdsbrott uppmärksammas i olika sammanhang, är det helt förståeligt att kommuner och andra aktörer är noggranna med att granska ansökningar. Men samtidigt är det viktigt att påminna om att samhället vilar på ett engagemang från många olika aktörer, där föreningslivet spelar en central roll. Detta har utmanats inte minst kopplat till pandemin då många föreningar haft stora utmaningar med ledarförsörjning och medlemsflykt.
I det aktuella fallet finns ingenting som tyder på något uppsåt att lura någon eller att begå något brottsligt. Ansökan har skapats bland annat med stöd av Coompanion Västerbotten som rådgivare till föreningen, och vår personal har arbetat med de resurser och förutsättningar som fanns tillgängliga för att stödja föreningen i deras vision om att skapa ett samiskt center. De representanter som engagerat sig i processen har vad vi ser det gjort det med goda intentioner och en uppriktig ambition att bygga något långsiktigt för regionen.
Att Skellefteå kommun har valt att polisanmäla ansökan kan i viss mån förstås, inte minst i ljuset av tidigare fall där försök till bedrägerier förekommit. Det är bra att kommunen är vaksam. Men här handlar det om ett genuint initiativ som syftar till att skapa en förstudie kring ett samiskt center, vilket inte är samma sak som att försöka tillskansa sig pengar på felaktiga grunder.
Det finns en fara i att dra alla över en kam och behandla varje ansökan med misstanke, särskilt när vi talar om samhällsprojekt som involverar ideellt engagemang. Om vi skapar ett klimat där beslutsfattare och föreningsaktiva aktörer ständigt måste frukta att bli anklagade för oegentligheter, riskerar vi att samhällsengagemanget går förlorat. Detta skulle inte bara påverka föreningslivet negativt, utan också minska mångfalden av perspektiv och initiativ som är nödvändiga för ett dynamiskt samhälle.
Vi vill undvika ett samhälle där rädslan för att bli anklagad för jäv eller felaktigheter gör att politiker och andra beslutsfattare drar sig tillbaka från föreningslivet. Ett aktivt föreningsengagemang är tvärtom på många sätt en viktig komponent i vårt samhälle.
Att polisanmäla kan i vissa fall vara nödvändigt, men en polisanmälan är inget man ska ta lätt på. Den bör reserveras för fall där det finns tydliga tecken att något är felaktigt med uppsåt, inte användas som ett medel för att "för säkerhets skull" ställa frågor om ett ärligt försök att skapa något nytt och värdefullt.
Det är naturligtvis viktigt att välkomna en utredning om det skulle visa sig att något har gått fel i processen. Samtidigt är det viktigt att understryka att den här typen av samarbete, där olika aktörer från samhället kommer samman för att utveckla nya idéer och initiativ, inte får kvävas av onödig misstänksamhet. Samhället behöver aktiva och engagerade beslutsfattare och medborgare, och vi får inte låta rädslan för jäv eller felaktiga anklagelser hindra den utvecklingen.
Som ordförande för Coompanion Västerbotten är jag stolt över personalens arbete i detta och vi är övertygade om att alla inblandade har agerat med goda avsikter. Låt oss fortsätta att arbeta för ett samhälle där engagemang, samverkan och goda avsikter premieras, inte motarbetas.
Thomas Hartman, ordförande, Coompanion Västerbotten