Privatanställda ska inte ha sämre villkor

Det måste löna sig att ha rätt utbildning. Även inom vård- och omsorgsyrken, skriver Håkan Nilsson, ordförande Kommunal Västerbotten.
Det måste löna sig att ha rätt utbildning. Även inom vård- och omsorgsyrken, skriver Håkan Nilsson, ordförande Kommunal Västerbotten.

Avtalet med Vårdföretagarna ska vara i nivå med det avtal som vi tecknat med den offentliga sektorn. Varken mer eller mindre.

Debatt 12 januari 2021 15:52
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är skamlöst att Vårdföretagarna tvingar Kommunal att varsla om strejk mitt under brinnande coronapandemi.

Att de yrkesskickliga medlemmarna i Kommunal, som jobbar inom den privata sektorn, riskerar att få sämre lön och sämre villkor än de som jobbar i offentlig sektor kan vi i Kommunal aldrig acceptera.

När regeringens coronakommission presenterade sin första delrapport om äldreomsorgen fick vi i Kommunal bekräftat att svensk äldreomsorg lider av stora brister. Ett resultat av år av nedprioriteringar och underfinansiering.

Nu krävs krafttag för att höja statusen och attraktionskraften i omsorgsyrkena.

Det är personalens kompetens och villkor som avgör kvaliteten i verksamheterna.

Att Vårdföretagarna trots detta tvingar Kommunal att varsla om strejk, för att de vill slippa ge sina anställda bra löner och goda arbetsvillkor, är både häpnadsväckande och oansvarigt.

Kommunals krav innehåller inga konstigheter. Vi vill att avtalet med Vårdföretagarna ska vara i nivå med det avtal som vi tecknat med den offentliga sektorn. Varken mer eller mindre.

Det innebär bland annat högre lön för alla och en extra lönesatsning på de som är yrkesutbildade.

Och detta utan villkorsförsämringar.

Det måste löna sig att ha rätt utbildning. Även inom vård- och omsorgsyrken.

Villkoren för de anställda måste förbättras. Tiden för smygförsämringar är förbi.

Och vi vet att vi har svenska folket med oss. När vi ställde frågan i en Sifo-undersökning i höstas så svarade fyra av fem att de anser att yrkesutbildade inom vård, skola och omsorg bör få höjd lön.

Det är ett slående resultat.

Trots detta menar Vårdföretagarna att medlemmarna i Kommunal ska betala för den viktiga satsningen på yrkesutbildade med sämre villkor i övrigt. Det är dumsnålt.

Till sist. Vårdföretagarna anser sig inte ha råd med ett avtal likvärdigt med det som finns på den offentliga sidan.

Men vi vet att pengarna finns. Det är viljan att prioritera sina anställdas löner och villkor som saknas.

Vi i Kommunal Västerbotten står upp för att de som jobbar inom privat vård och omsorg förtjänar lika bra löner och villkor som de som jobbar offentligt. Vi vet nämligen att de gör ett precis lika bra jobb – pandemi eller ej.

En strejk är alltid en sista utväg. Det är ingenting som Kommunal tar till lättvindigt.

Men vi kan aldrig acceptera ren och skär orättvisa.

Ämnen du kan följa