Pressa elpriset i Västerbotten

2030 är det år de globala utsläppen måste halverats för att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader.

Det duger inte att kritisera höga elpriser och samtidigt motarbeta de snabbaste och billigaste lösningarna, skriver ordförande 100% förnybart.

Det duger inte att kritisera höga elpriser och samtidigt motarbeta de snabbaste och billigaste lösningarna, skriver ordförande 100% förnybart.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Debatt2022-03-15 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är uppseendeväckande att de partier som kritiserat höga elpriser säger nej till en rad förslag som både skulle pressa elpriset och underlätta industrins och transportsektorns elektrifiering och klimatomställning.

Vi har fem förslag:

1. Krafttag för energieffektivisering. Den billigaste och miljövänligaste kilowattimman är den som aldrig används. Det duger inte att riksdagen, i den senaste budgetcirkusen, slopade ett nyligen infört stöd på 1,3 miljarder kronor till energieffektivisering i flerbostadshus.

2. Underlätta landbaserad vindkraft. Den tillkommande vindkraften (20 TWh) mellan 2022 och 2025 förväntas pressa årsmedelpriset på el med 8–10 öre per kilowattimme (kWh). Samtidigt kan utsläppen minska med 12 miljoner ton, motsvarande en dryg fjärdedel av Sveriges utsläpp. Staten bör därför införa kraftiga incitament för kommuner att bidra till utbyggnaden.

3.Tillåt havsbaserad vindkraft. Arbetet med havsplanerna är ett bra första steg, men nu måste vi gå från ord till handling och också kommunerna måste säga ja till vindparker till havs.

4. Strategi för solcellsutbyggnad. Potentialen för solel är stor i hela landet. Det finns många tak att utnyttja samtidigt som storskaliga solcellsparker kan byggas och anslutas till elnätet snabbare än något annat kraftslag. Men det behövs ett ambitiöst mål och en tydlig strategi för utbyggnaden.

5. Uppmuntra lagring och flexibilitet. Ett förnybart elsystem skapar nya behov av lagring av el och flexibilitet. Tekniken finns, men det behövs styrmedel som uppmuntrar aktörer att investera.

Dessa fem förslag kan både pressa elpriserna i Västerbotten och kraftigt minska utsläppen.

Ändå motarbetas de av partierna som mest högljutt kritiserat de höga elpriserna. KD, L, M och SD avskaffade stödet till energieffektivering, de stoppar (genom det kommunala vetot) allt oftare utbyggnaden av vindkraft.

Det duger inte att kritisera höga elpriser och samtidigt motarbeta de snabbaste och billigaste lösningarna: mer förnybar el, ökad effektivisering och ökad flexibilitet.

Kommunerna i Västerbotten kan vara med och möjliggöra klimatomställningen – nu är tiden för handlingskraft.

Linda Burenius, ordförande 100% förnybart