Positiv utveckling kring bygglov

En stor fråga från många invånare har varit att det upplevs som svårt att söka bygglov i Skellefteå kommun. Det ses ofta som krångligt och tidskrävande. Under 2022 var drygt 80 procent av byggloven som söktes inte kompletta. De hade alltså inte lämnat in alla uppgifter som behövs för att kunna behandlas.

"Vi kan nu se att arbetet verkar ha gett frukt och i april så är vi nu nere på 54 procent ansökningar som inte är kompletta."

"Vi kan nu se att arbetet verkar ha gett frukt och i april så är vi nu nere på 54 procent ansökningar som inte är kompletta."

Foto: Amir Nabizadeh/TT

Debatt2023-05-29 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi ser också att när det händer så mycket i hela kommunen har handläggarna förstås mycket att göra. Något som gör utmaningen ännu större att hitta lösningen på de problem som finns.

Från Socialdemokraterna har vi arbetat målmedvetet och vi gläds nu åt att det ser ut som att vi är på väg åt rätt håll. I uppdragsplanen för bygg- och miljönämnden där vi sätter riktningen för nämnden så prioriterade vi för 2022 arbetet med en digital och effektiv bygglovsprocess. 

Nämnden inledde detta arbete med en workshop där nämnden själva skulle testa ansöka om bygglov. Detta lärde både ledamöter och tjänstepersoner mycket. Våra duktiga tjänstepersoner har sedan jobbat med detta. Bland annat med att vi fortsatt med öppet hus och möjligheten att boka tid för dialog kring ansökan. Vi har en ny hemsida med tydligare information, nya exempelritningar, nya kompletteringspapper som skickas ut till sökande. Vi har genomfört en ”bygglovsturné” ute i kommunen och i centrum. Det har skett ett stort arbete.

Mitt fokus som ordförande har hela tiden varit att det ska vara lätt att göra rätt. Vi kan nu se att arbetet verkar ha gett frukt och i april så är vi nu nere på 54 procent ansökningar som inte är kompletta. Vi vet inte säkert för hela året vad siffran kommer att bli men vi ser en extremt positiv utveckling. Det är bra såväl för invånarna som söker bygglov som för handläggare och för verksamheten. Jag är inte nöjd ännu men stolt över att vi tar steg i rätt riktning.