Pollenmätningar i hela Sverige med hjälp av AI

Vi måste börja använda artificiell intelligens i samhällets tjänst. När det handlar om pollenmätningar behövs den nya tekniken.

Egenvården minskar trycket på sjukvården och gör det enkelt att styra sin medicinering mot pollenallergin, skriver Maria Gardfjell (MP), talesperson för AI-politiken.

Egenvården minskar trycket på sjukvården och gör det enkelt att styra sin medicinering mot pollenallergin, skriver Maria Gardfjell (MP), talesperson för AI-politiken.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2021-04-12 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är många som nyser lite extra om våren.

2,5 miljoner svenskar lider av pollenallergi.

Pollenmätningarna i landets fyra nordligaste regioner har lagts ner. Det påverkar många människor med pollenallergi som inte längre kan få daglig information om pollenhalterna i luften.

Egenvården är viktig. Den minskar trycket på sjukvården och gör det enkelt för var och en att styra sin medicinering mot pollenallergin. För att få pollenmätningar i hela landet behöver mätningarna samordnas och moderniseras.

Vi måste börja använda artificiell intelligens (AI) i samhällets tjänst. När det handlar om pollenmätningar och miljöövervakning behövs verkligen den nya tekniken.

Många med pollenallergi drabbas, förutom av förkylningsliknande symptom, även av luftrörsbesvär, extrem trötthet och astma. Några har så allvarliga symtom att de under perioder får problem att gå till jobbet och skolan.

Förutom det personliga lidandet innebär pollenallergi stor belastning på hälso- och sjukvården. Särskilt påtagligt har detta varit under coronapandemin när pollenallergisymptom förväxlats med covidsymptom.

När pollensäsongen nu gör sitt intåg ska alla som behöver information om pollennivåer kunna hitta den lättillgängligt, oavsett var i landet man bor. Det som tidigare fungerat tack vare kunniga eldsjälar runt om i landet behöver vi säkra med hjälp av en tydlig organisation.

Sverige behöver en gång för alla se till att pollenallergiker över hela landet kan ta del av pollenprognoser.

Men pollenanalyser gör faktiskt ännu större nytta genom att de också kan användas för att följa klimatförändringarna.

Genom att jämföra pollenhalter mellan olika år ser man att vissa växter blommar tidigare. Sverige har blivit varmare.

Inom biologisk forskning har maskininlärning använts för att träna olika datorprogram att känna igen utseendet på individer av fåglar i en fågelkoloni och på olika pollen som humlor samlar in.

Automatiserad pollenkoll kan ge oss standardiserad, öppen data som kan göra att vi lär oss nya saker om pollen. Kunskap som skulle kunna hjälpa allergiker, men också alla andra.

Genom att lära oss mer om klimatförändringarna kan samhället också klara dem bättre.

Vi miljöpartister anser att pollenmätningar måste göras i hela landet. Innovationsmedel borde satsas på att automatisera pollenkollen så att vi långsiktigt får en säkrare och likvärdig pollenanalys i hela landet.