Politikernas ansvar för god nära vård i Norrbotten

Politiker från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet är i fokus när det gäller ansvaret för tillgänglig vård i Norrbottens glesbygd.

”Vårdtjänster måste vara av hög kvalitet och vara anpassad efter människornas behov, särskilt i glesbygden där avstånden kan vara långa.”

”Vårdtjänster måste vara av hög kvalitet och vara anpassad efter människornas behov, särskilt i glesbygden där avstånden kan vara långa.”

Foto: Elisabeth Hedman

Debatt2023-09-13 08:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När Region Norrbotten beslutade att införa vårdfilialer och servicepunkter under Sjukvårdspartiets, Moderaternas och Centerpartiets ledning efter att Socialdemokraterna med Vänsterpartiet avvecklade och raserade distriktssköterskemottagningarna i Norrbotten, var det för att åter föra vården närmare människorna.

Idag har den nya ledningen med S, V och C uttryckt trångmål i sin vacklande handlingskraft och med förskräckelse i blicken undrat hur man ska hantera situationen med för få fler besök på filialerna under deras ledning.

Sjukvårdspartiet har framhållit att det är viktigt att säkerställa god nära vård för alla invånare i regionen. De betonar att tillgängligheten till vårdtjänster måste vara av hög kvalitet och vara anpassad efter människornas behov, särskilt i glesbygden där avstånden kan vara långa. De har även poängterat vikten av att Region Norrbotten med nuvarande ledning tar ett aktivt ansvar för att kommunicera och marknadsföra de befintliga vårdinrättningarna för att öka kännedomen om dem.

Sjukvårdspartiet har varit kritiska mot ledningens undermåliga sätt att sköta sitt politiska uppdrag och menar att de riskerar att slå sönder verksamheter som inte hunnit etablera sig ordentligt. De betonar att människornas behov av god nära vård måste sättas i första rummet, och att politikerna har ett ansvar att säkerställa att vården når ut till alla oavsett var de bor. Sjukvårdspartiet har även efterlyst mer investeringar och resurser för att stärka vården i glesbygden.

Centerpartiet tillsammans med S och V har tagit en annan ståndpunkt och menar att marknadsföring och genomförande av vårdtjänster ligger på verksamheterna själva. De anser att det inte är politikens ansvar att marknadsföra dessa tjänster, utan att det är upp till verksamheterna att säkerställa att de når upp till de krav som ställs. Sjukvårdspartiet har dock påtalat vikten av att vårdtjänsterna måste vara tillgängliga och anpassade efter invånarnas behov, särskilt i glesbygden där avstånden kan vara ett hinder och då måste det finnas ett politiskt ansvar hos den nya ledningen. 

Det är tydligt att människornas behov av service och god nära vård måste vara i fokus när politiker fattar beslut om vården i Norrbotten. Det krävs ett samarbete och engagemang från alla politiska partier för att säkerställa att invånarna får den vård de behöver, oavsett var de bor i regionen. Vi uppmanar politikerna att lyssna till invånarnas röster och agera för en bättre och mer tillgänglig vård i Norrbottens glesbygd och då ska man ta sitt politiska ansvar.