Politiker och arbetsgivare måste agera

”Ingen kan påstå att krisen i välfärden tas på allvar när tempot är så högt att det varken finns tid för toalettbesök eller lunchrast.”
”Ingen kan påstå att krisen i välfärden tas på allvar när tempot är så högt att det varken finns tid för toalettbesök eller lunchrast.”

Hur jämställt är Sverige när kvinnor i välfärden inte hinner gå på toaletten?

Debatt 8 mars 2023 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varför har politiker och arbetsgivare så svårt för att lyssna på proffsen och göra vad som krävs? Det är frågan som medlemmar i Kommunal gång på gång måste ställa. Kommunal har genom hela pandemin och under höstens valrörelse uppmärksammat den bristande bemanningen och den dåliga arbetsmiljön.

I dag den 8 mars, och årets alla andra dagar – tar vi fighten för att stora kvinnodominerade yrkesgrupper som barnskötare, vårdbiträden och undersköterskor ska ha minst lika bra villkor som medarbetarna på manligt dominerade arbetsplatser. I Västerbotten driver vi bland annat kravet på fria arbetsskor och rätten till heltid.

Kommunals förslag visar svart på vitt vad som behövs för att förbättra personalens villkor i den svenska välfärden. Trots det slår många makthavare dövörat till. Nu fortsätter vi att med full kraft höja våra röster. Kommunal uppmanar alla anställda i välfärden att rapportera in problem som uppstår på jobbet. Att skriva tillbud när en situation inträffar som kan leda till hälsobesvär, olycksfall eller sjukdom är ett viktigt steg för att vi tillsammans ska kunna ställa krav på en bättre arbetsmiljö.

Ingen kan påstå att krisen i välfärden tas på allvar när tempot är så högt att det varken finns tid för toalettbesök eller lunchrast. Av Kommunals stora medlemsundersökning framgår att endast 20 procent av de anställda i äldreomsorgen anser att bemanningen är tillräcklig dagligen, och för barnskötare är motsvarande siffra 17 procent. Det här är fakta, och en sak är säker: Vi är många som fått nog.

Nu är tiden inne för ansvariga makthavare att se över sina prioriteringar. Medlemmarna i Kommunal ska inte betala priset för underbemanningen med sin hälsa. Kommunal och många med oss vet att med fler kollegor, bättre scheman och högre löner kommer fler orka mer och stanna längre. Det är helt enkelt dags att visa medarbetarna i våra kvinnodominerade branscher respekt.

Så ska medlemmarna i Kommunal sitta tysta och hoppas?

Nej, tillsammans höjer vi våra röster för en bättre välfärd, ett tryggare samhälle och ett mer jämställt Sverige – vi kräver att ansvariga politiker och arbetsgivare tar sitt ansvar och agerar. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa