Plocka skräp, aktivitet som inte behöver ställas in

Skräpplockardagarna är en tradition som inte handlar om att städa utan att lära sig mer om hållbar utveckling.

Skräpplockardagarna är landets största aktion mot nedskräpning.

Skräpplockardagarna är landets största aktion mot nedskräpning.

Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix/TT

Debatt2020-05-17 10:21
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under våren har många aktiviteter för såväl barn som vuxna ställts in på grund av coronapandemin.

Många barn och unga har blivit mer stillasittande och tillbringar mer tid än vanligt inomhus.

På Håll Sverige Rent är vi därför glada över att intresset från kommuner, förskolor och skolor att genomföra de årliga skräpplockardagarna fortsatt är stort. Skräpplockardagarna, som arrangeras av Håll Sverige Rent i samarbete med Sveriges kommuner, är landets största aktion mot nedskräpning.

Vi vet att många behövt justera sin planering för att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att minska storleken på grupperna, hålla avstånd och vara extra noga med att ha handskar på sig vid skräpplockningen. Alla kommer i år att behöva genomföra kampanjen efter de förutsättningar som finns lokalt.

Att ändå kunna erbjuda en meningsfull och lärande utomhusaktivitet i närmiljön är extra uppskattat av många pedagoger en vår som denna. Inte minst med tanke på att Folkhälsomyndigheten rekommenderar våra skolor att mer av undervisningen ska hållas utomhus.

Skräpplockardagarna är en tradition som inte handlar om att städa utan att lära sig mer om hållbar utveckling. Lärande om nedskräpningens konsekvenser går dessutom hand i hand med kunskap om allemansrätten.

För att få ut mesta möjliga av skräpplockardagarna kommer förskolor och skolor i år att kunna använda sig av vårt läromedel ”Skräplabbet”. Där får barnen konkreta kunskaper om skräpets påverkan på naturen, men också om hur skräpet kan ha en potential som värdefull resurs i ett cirkulärt kretslopp – om det inte hamnar som just skräp i naturen.

Det ger barnen en djupare förståelse för skräpplockningen och genom den sina egna möjligheter att förändra, förbättra och engagera sig i sin omvärld.

Barnen är en av våra viktigaste samhällskrafter. De har viljan och framtidstron som behövs för att skapa en bättre och renare värld.

Med skräpplockardagarna kan vi ge dem verktygen och kunskaperna som stärker känslan av att det tillsammans går att göra skillnad för en hållbar utveckling Just nu känns det viktigare än någonsin att erbjuda barnen en gemensam samling där de också får göra världen lite bättre tillsammans.