Med vaga miljöargument införde den socialdemokratiskt ledda regeringen en skatt på plastpåsar nu i maj.
Alla som köper en plastpåse i sin matvarubutik, går hem, packar upp varorna och använder påsen till soppåse ska beskattas.
Plastpåseskatten är en skattehöjning på flera hundra kronor om året för en vanlig barnfamilj.
Rätt politik kan göra stor skillnad för naturen och för ekonomin. Men då krävs det att vi gör upp med den rödgröna regeringens symbolpolitiska förslag, som plastpåseskatten, som enbart slår mot hushåll och jobb, men som gör liten nytta för miljön.
Det är nämligen inte svensk plast som flyter omkring i världshaven och dödar valar och fåglar. 90 procent av plasten i haven kommer från tio floder i Asien och i Afrika. Våra platsbärkassar hamnar alltså inte i Gula floden i Kina. De hämtas i de flesta fall av sopbilen och förbränns tillsammans med vårt hushållsavfall.
Skatten på plastpåsar är direkt dåligt för klimatet. Enligt Innovations- och kemiarbetsgivarna (IKEM) kommer koldioxidutsläppen att öka med 40 procent om skatten på plastpåsar leder till en halverad användning av plastbärkassar, och användningen av importerade soppåsar ökar i motsvarande grad.
Importerade soppåsar tillverkas i regel av fossila råmaterial till skillnad från de svenska bärkassarna som ofta görs av återvunnen plast.
Regeringens plastpåseskatt är bara ett sätt att dra in mer pengar till statskassan, för att till exempel finansiera friår, så att friska människor med jobb ska slippa jobba.
Arbetet med att minska nedskräpning och utsläpp i naturen är prioriterat. Välmående skogar, sjöar och hav är nödvändigt för att trygga goda levnadsvillkor för oss människor, och för att säkra djur- och växtarternas framtid.
Det behövs en förnuftig och effektiv miljö- och klimatpolitik som gör skillnad. Om inte undergrävs förtroendet för politiken.
Vi har varken tid eller råd med den ineffektiva symbolpolitik som S-MP-regering håller på med.