Den 8/5 var det dags igen för ny uppdatering från regionens håll. Där kan man läsa hur arbetsgivaren påverkas av Vårdförbundets blockad. Man kan bland annat läsa att planerad vård ställs in, att tillgängligheten påverkas och att förhandlingar runt skyddsarbete sker dagligen.
Här är verkligen den springande punkten. Lyssna på orden, planerad vård. Läs dem högt för dig själv och fundera sedan en stund på vad en planerad verksamhet bör bygga på.
Ska en planerad vård byggas på, och utgå från, att berörd personal jobbar övertid? För vad annat kan det vara om just den planerade vården ställs in. Texten skrivs dessutom på ett sätt där det är Vårdförbundets fel att denna planerade vård måste ställas in (då ingen personal jobbar övertid/mertid). Men är det verkligen upp till den anställda personalen att lösa tomma pass med övertid? För vad kan det annars handla om då det nu under blockaden gång plötsligt måste ställas in vård?
Att tillgängligheten påverkas faller under samma fundering. Är tillgängligheten till vården byggd på övertid och mertid? Vore den inte det så borde ju rimligen tillgängligheten inte påverkas nämnvärt under denna pågående blockad.
Region Västerbotten är bland topp sex där man har haft mest förhandlingar runt skyddsarbete. En åtgärd som arbetsgivaren får ta till om det är risk för patientens akuta väl och ve. Istället har man tagit till detta för att fylla exempelvis sjukluckor vilket efter konflikten kan leda till vite för regionen till Vårdförbundet. Inte heller detta är Vårdförbundets fel.
Om regionen vill bygga en attraktiv arbetsplats bygger man en arbetsplats där övertid mer hör till undantag än vardag. Med 3 miljoner (!) övertidstimmar för Vårdförbundets medlemmar under 2023 kan man knappast säga att det är vad regionerna har gjort.
Om regionen vill bygga en attraktiv arbetsplats bygger man för en arbetsmiljö för ett hållbart yrkesliv. Ett yrkesliv där du kan jobba heltid fram till pension, om du önskar. Ett yrkesliv där du redan 5 år efter avslutad utbildning inte funderar på att lämna vården. Ett yrkesliv där du vid 50 års ålder inte är helt utsliten i kropp eller knopp.
Om regionen vill bygga en attraktiv arbetsplats bygger man för att man vid pensionen har haft en så pass bra livslön att du kan njuta av dina år som pensionär. Väl förunnat.
Idag ser det tyvärr inte ut så. Utan till och med sjukvårds- och HR-direktörer erkänner, indirekt utan att de kanske vet om själva, att verksamheten är byggd på just övertid och mertid. För hur kan annars en blockad där man stoppar just övertid och mertid innebära så pass stor påverkan att man måste ställa in PLANERAD verksamhet?