Planera för 120 000 invånare till år 2050

Skellefteå kommun befinner sig i en fantastisk tillväxtposition. Stora industrietableringar och investeringar skapar möjligheter som vi politiskt måste ta vara på.

”Det råder det stor uppslutning bakom att Skellefteå ska bli 90 000 invånare till år 2030”, skriver Andreas Löwenhöök (M) Oppositionsråd, i debattartikeln.

”Det råder det stor uppslutning bakom att Skellefteå ska bli 90 000 invånare till år 2030”, skriver Andreas Löwenhöök (M) Oppositionsråd, i debattartikeln.

Foto: Lars Eriksson

Debatt2021-08-11 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tillväxt är en nödvändig förutsättning för att vi ska klara framtidens välfärd. Fler jobb och fler arbetade timmar leder till ökade skatteintäkter. Minskad arbetslöshet och minskat utanförskap leder till att skattepengar i större utsträckning kan satsas på välfärdens kärna, exempelvis på våra äldre i omsorgen och våra barn i förskolan och skolan. För att nå höga kvalitetsmål i välfärden krävs tillväxt.

Moderaterna vill att Skellefteå ska ha högt ställda tillväxtmål och att tillväxten ska komma både stad och landsbygd till del. En kommun som vill växa måste planera för tillväxt. Därför är befolkningsmål viktiga. Det påverkar och styr kommunens samhällsplanering.

Fullmäktige har nyligen uppdaterat Skellefteås befolkningsmål. Målsättningen är nu uppdelad i flera planeringssteg. Bortser man från Sverigedemokraterna och Miljöpartiet, som inte vill planera för tillväxt, så råder det stor uppslutning bakom den första delen, att Skellefteå ska bli 90 000 invånare till år 2030.

Moderaterna och Allianspartierna vill dock gå längre än de styrande Socialdemokraterna och Vänsterpartiet när det gäller resterade delar.

När det gäller befolkningsmålet för 2040 så vill vi öka målsättningen till 105 000 invånare. Det är 5 000 fler invånare än majoriteten. Vi vill även lägga till ett tredje steg i det samlade befolkningsmålet. Vi vill att kommunen ska planera för att bli 120 000 invånare till år 2050.

Mycket av kommunens planeringsarbete sträcker sig till 2050 och vi anser att det vore rimligt med ett mål som hänger ihop med den tidsperioden.

Bakgrunden till våra förslag är dels den analys som kommunens utredningskonsult, Ramböll, har gjort. De baseras också på samtal med Centrum för regionalvetenskap vid Umeå Universitet.

Vårt planerings- och strävansmål om 120 000 invånare till år 2050 kommer att kräva nya politiska reformer för att stärka tillväxten. Det handlar bland annat om satsningar på skola och kompetensförsörjning, bostadsbyggande och infrastruktur samt att skapa förutsättningar för ytterligare etableringar. 

Men det är möjligt.

Vi tror på Skellefteå. Det finns en tilltagande framtidstro och vi är övertygade att invånarna, näringslivet och civilsamhället vill vara med och bygga vidare på den andan. Vi menar att högt ställda mål gör att vi kan nå Skellefteås fulla potential – ett tryggt och växande Skellefteå.