Plånboken ska inte avgöra möjligheten att få hemtjänst

Alla blir vi äldre – och i något skede av våra liv behöver vi alla hjälp. De flesta av oss som bor i kommunen kommer sent i livet att på något sätt få stöd från hemtjänsten i Skellefteå kommun. Den hake som då finns för många är att hemtjänst kommer med en kostnad.

"Vi i Skellefteå finns inte bland ”de flesta kommuner” utan långt därunder. Vår avgift är 80 kronor per timme, en av de absolut lägsta i landet."

"Vi i Skellefteå finns inte bland ”de flesta kommuner” utan långt därunder. Vår avgift är 80 kronor per timme, en av de absolut lägsta i landet."

Foto: Kallestad, Gorm

Debatt2023-05-25 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om vi vill att individer med behov av stöd tidigt ska hitta just sin nivå på hemtjänst för att förebyggande arbete ska fungera. Då kan inte kostnaden tillåtas bli ett hinder på vägen. Därför fortsätter vi socialdemokrater att arbeta för att hålla kostnaderna låga i Skellefteå kommun. Något vi kan göra tack vare att vi driver hemtjänsten i egen regi.

Socialstyrelsen har undersökt kostnaden som invånare i landets kommuner får betala för en timmes hemtjänst. Sammanställningen visar att de flesta kommuner tar mellan 200 och 400 kronor i timmen, där 32 procent tar 201–300 kronor och 49 procent tar 301–400 kronor, enligt rapporten.

Vi i Skellefteå finns inte bland ”de flesta kommuner” utan långt därunder. Vår avgift är 80 kronor per timme, en av de absolut lägsta i landet. Och vi kommer att fortsätta jobba för att hålla avgifterna låga. Dels för att det är en rättvisefråga, plånboken ska inte avgöra. Men också för att det möjliggör oss att erbjuda en bättre vård och omsorg.

Genom en väl fungerande hemtjänst som fler tar del av kan vi se till att erbjuda stöd tidigt och stärka individers egna förmågor. Då kan vi bidra med det stöd som verkligen behövs och på så sätt möjliggöra att människor klarar sig själva och kan fortsätta leva sina liv som tidigare. Det är bra för våra innevånare i Skellefteå kommun och för våra verksamheter!