Personalbristen inom Norsjös omsorg är en skandal

Plats på särskilt boende får den med stort behov av omsorg. Enligt socialtjänstlagen är kommunerna skyldiga att tillhandahålla särskilda boendeformer för service och omvårdnad för äldre som behöver särskilt stöd. I Norsjö kommun är det idag brist på platser på särskilt boende.

”Som opposition arbetar vi i motvind när majoriteten stoppar huvudet i sanden när personalen är missnöjda med kommunen som arbetsgivare och fler flyttar från, än till, kommunen.”

”Som opposition arbetar vi i motvind när majoriteten stoppar huvudet i sanden när personalen är missnöjda med kommunen som arbetsgivare och fler flyttar från, än till, kommunen.”

Foto: Foto: Insändarredaktionen

Debatt2023-09-28 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Enligt verksamheten finns platserna rent fysiskt. Bristen ligger på att det saknas personal för att kunna erbjuda den som har rätt till särskilt boende en plats. Det är skandal.

Att personalpolitiken varit bortprioriterad av den politiska majoriteten syns på kritiken från personalen. Flertalet uppgivna insändare och upprörande artiklar publiceras och många är de anställda som delger oss moderater sin syn på bristande ledning och arbetsmiljö. Lika ofta får vi höra från våra politiska motståndare att vi inte ska lägga för stor vikt vid det som skrivs i tidningen eller vad enskild personal säger. Men även tjänstemannasidan säger att det varit en tuff sommar gällande bemanning. Vi glömmer aldrig att vi har ett stort ansvar gentemot de som la sin röst på Moderaterna i valet. Det är för våra väljare och Norsjös invånare vi bedriver politik, inte för att blidka majoriteten.

Det krävs politiska ambitioner och framtidstro för att förändra en negativ utveckling. Majoriteten konstaterar att det är problem över hela landet att rekrytera kompetent personal. Det är visserligen ingen lögn, men hur kan vi som kommun arbeta för att behålla den personal vi har, skapa en god arbetsmiljö, locka nya till yrket och kunna erbjuda en god omsorg för våra äldre? Den bollen ligger helt och hållet i våra egna händer. Därför föreslår Moderaterna att det tillsätts en extern granskning av arbetsmiljön på kommunens arbetsplatser.

Förutsättningar för en god arbetsmiljö är en ledning som har tid att lyssna och stötta. Det är oerhört viktigt att öka närheten och kontakten mellan chef och medarbetare. En strävan måste vara att få mer självbestämmande för personalen ute i verksamheten, så att de bättre kan styra över sin arbetssituation.

Som opposition arbetar vi i motvind när majoriteten stoppar huvudet i sanden när personalen är missnöjda med kommunen som arbetsgivare och fler flyttar från, än till, kommunen. Men vi moderater ger inte upp, vi kommer att fortsätta lyssna, ifrågasätta och bidra med konstruktiva förslag för Norsjös bästa.